Az ügylet keretein belül az állam ezen a héten vásárol vissza rövid hátralévő futamidejű dollárkötvényeket, amelyeket a befektetőknek hét napig lesz lehetőségük eladni, majd ezt követően a piaci helyzet függvényében alacsonyabb kamatozású és hosszabb futamidejű eurókötvényt kínál eladásra.

A devizakötvény-csere pozitív hatása, hogy jelentős kamatmegtakarítást eredményez a következő években és a devizaadósság átlagos hátralévő futamideje emelkedik, ami a finanszírozás biztonságát javítja - emelték ki a közleményben. (Varga: ez történelmi pillanat Magyarország számára.)

Az ügyletet követően az államadósság mértéke és annak devizarészaránya nem változik. Mint írták, sokat javult Magyarország nemzetközi megítélése, ezt a nemzetközi szervezetek elemzései és a hitelminősítők felminősítései is mutatják. A piaci befektetők elismerő véleményét a hozamszintek történelmi mélypontra csökkenése és a CDS-felár száz bázispont alá mérséklődése is mutatja.

A pozitív piaci várakozások nagyobb mozgásteret engednek Magyarország számára, ezért döntött az ÁKK Zrt. - a megalakulása óta első alkalommal - a devizakötvény-csere tranzakció végrehajtása mellett.

Az adósságkezelő a teljes tranzakció lebonyolítására a BNP Paribas, Citi, Deutsche Bank, ING bankoknak adott mandátumot a magyar állam nevében.