A Spar áruházakban a felvágottak csomagolópapírjába is chipet tesznek – hívta fel a figyelmet a 24.hu egyik olvasója. Ennek oka a bolti lopások megakadályozása. Az egyik eladó elmondása szerint a „bolti szarkák” már rájöttek, hogy a felvágottban is van lopásgátló, ezért ezeket a chipeket az üzletben letépik a csomagolásról.

A megkeresés alapján a lap megkérdezte a Spart, került-e lopásgátló a párizsi csomagolására is, valamint hogy változott-e a chipelt termékek köre mostanában. Maczelka Márk kommunikációs vezető azt írta, áruvédelmi szabályzatuk részletei nem nyilvánosak, így az ezzel kapcsolatos kérdésekre biztonsági okokból nem áll módjukban válaszolni.

Arra a kérdésre, hogy milyen tapasztalataik vannak mostanában a bolti lopásokkal kapcsolatban, az alábbi választ adták:

 

  • A jelenlegi nehezebb gazdasági helyzet az üzletekben elkövetett lopások és lopási kísérletek folyamatosan növekvő számában is megmutatkozik.
  • Ezek kapcsán egyre kevésbé beszélhetünk egyszerű élelmiszerlopásról. A hangsúly áthelyeződött a szervezett, sorozatos, megrendelésre, továbbértékesítési célú eltulajdonításra.
  • Ez azt jelenti, hogy az üzleteikbe nem vásárlási szándékkal érkező személyek célzottan készítenek össze „csomagokat” és kísérlik meg azok eltulajdonítását.
  • Az égetett szeszek, az édességek, de a vegyi áru termékek is a lopásérzékenyebb termékek kategóriájába sorolhatók.