Az év végével bizony okozhat fejfájást a szabadságolás kérdése, mind munkavállalói, mind munkáltatói oldalon. Mi a teendő például, ha a dolgozónak van még szabadsága, ám az év végi leállással már elfogyott az érdemi munka? Illetve mit léphetünk, amennyiben az év végi csúcshajtás időszakára a munkavállaló még rendelkezik kivehető szabadnapokkal? - Most minden felmerülő kínzó kérdésre választ adunk az év végi szabadságokkal és munkavégzéssel kapcsolatban.

Előrehozhatom-e a jövő évi szabadságomat?

Számos cégnél és munkahelyen megáll az élet az év végi ünnepekkel, azonban azzal érdemes tisztában lenni, hogy nincs lehetőség arra, hogy a következő évi szabadságot előrehozzuk az év végi pauza idejére.

Legalábbis a munka törvénykönyve úgy rendelkezik, hogy a szabadságot az esedékesség évében kell kiadni. Tehát nincs lehetőség a szabadság átcsoportosítására az adott évek között: a szabadságokat nem szervezhetjük át és a következő évre jutó napokat nem pihenhetjük le előre.

Tehát fő szabály szerint az adott évre vonatkozó szabadságot mindig az adott évben kell kivenni – emlékeztet az adó.hu

Nincs már szabadságom, de feladatot sem adnak az év végén. Így is jár a fizetés?

A rövid válasz: igen.

A hosszú: itt szintén segít a munka törvénykönyve, amely azt mondja, hogy a munkavállaló a munkaszerződés foglaltak szerint köteles a munkáját elvégezni. A munkáltatónak pedig kötelessége, hogy feladatot adjon a dolgozónak és neki ezért fizessen is.

Mindennek az év vége szempontjából azért lehet jelentősége, mert e szerint a munkáltató az év végi leállás idejére is köteles a dolgozónak munkát, feladatot adni.

„A gyakorlatban azonban sokszor életszerűtlen, hogy alacsony létszámú, szabadsággal már nem rendelkező munkavállalónak érdemi munkát tudjon adni egy olyan termeléssel foglalkozó cég, ahol egy-egy folyamat számos technológiai lépésből áll. Ha azonban a munkáltató foglalkoztatási kötelezettségének a beosztás szerinti munkaidőben nem tud eleget tenni, akkor a munkavállalót alapbére illeti meg” – írja az adó.hu szakportál.

Az év végével elmehetek-e fizetés nélküli szabadságra?

Ha az év végével a munkahelyen megáll az élet, valós alternatíva lehet a fizetés nélküli szabadság is. Ehhez a felek megállapodása szükséges, egyoldalúan senki, egy munkáltató sem rendelheti el.

Azzal azonban érdemes tisztában lenni, hogy a fizetés nélküli szabadság ideje alatt a munkavállaló a munkabére szünetel, akárcsak a társadalombiztosítása. Éppen ezért a munkáltatónak célszerű legalább a tb fizetésére kötelezettségét vállalnia.

Mit kezdjek az év végére megmaradt szabadságommal?

A cégeknél, ahol a tevékenység jellegéből adódóan az év vége a csúcsidőszak, amikor mindenkinek teljes erőbedobással kell dolgoznia, feladhatja a leckét a kérdés, hogy mi legyen a kollégák év végére megmaradt szabadnapjaival.

Az adott kolléga bármennyire is nélkülözhetetlen, a hatályos törvények alapján itt is ugyanaz a szabály: a 2022-es évre járó szabadságot 2022-ben kell kiadni, nem lehet a következő évre átmozgatni.

Amivel szintén érdemes tisztában lenni, hogy a szabadságot nem lehet kifizetni, pénzzel megváltani. Egy kivétellel, amennyiben a munkaviszony megszűnt és a munkáltató a tárgyévi arányos szabadságot nem adta ki.