Kire veszélyes leginkább a Közép-Európában már rohamosan terjedő delta koronavírus-variáns? - kérdezte a Blikk Rusvai Miklós virológust. A válasz szerint a Az oltatlanokra, azon belül is az idősekre, többek között a keringési és légúti problémákkal küzdők betegekre, túlsúlyos emberekre, cukorbetegekre. Az új támadó rohama nyomán felvetődik a maszkviselés kötelezővé tétele ismét.

A szakértő szerint szeptember tájékán merülhet fel ez a kérdés, de ez a járvány berobbanásától függ. A heti szennyvízadatok még kedvezőek voltak, így az elkövetkezendő tíz napban még nem ér minket túl nagy meglepetés. Az augusztus 20-i tűzijáték, az iskolakezdés viszont elhozhatja az esetszámok növekedését.

Ha "egzakt mutatóhoz" akarjuk kötni, akkor Rusvai szerint napi 200-250 friss fertőzött esetén kellene ismét bevezetni a kötelező maszkviselést, és ha tovább emelkednének a számok, fontos lenne a védettségi igazolvány becsületének visszaállítása is. Augusztus 18-án 123 új koronavírus-fertőzést regisztráltak Magyarországon.