A kormány szerint Mészáros Lőrinc szállodalánca sem ismerhette előre a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) által szállodák felújítására kiírt Kisfaludy-pályázatok dokumentációit, így a felcsúti vállalkozó cégének is ugyanannyi ideje volt megírni a pályázati anyagokat, mint bárki másnak - derül ki Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkárának Vadai Ágnes (DK) képviselőnek adott írásbeli válaszából.

Az ellenzéki képviselő arra volt kíváncsi, hogy a pályázati dokumentáció kikerülhetett-e megjelenés előtt a pályázókhoz. "Tájékoztatom képviselő asszonyt, hogy a pályázati dokumentáció a pályázat megjelenésének napján vált elérhetővé a nyilvánosság számára. A beérkezett pályázati anyagokat a turisztikai célterület-fejlesztés, a szálláshely-szolgáltatás és a projektfinanszírozás területén jártasságot szerzett felkészült szakemberek értékelik egyértelmű és világos pályázati szempontok alapján. A benyújtott pályázatok értékelése jelenleg is zajlik" - magyarázta az államtitkár.

Tehát bárki pályázhatott és bárki nyerhet, aki megfelel a világos pályázati szempontoknak. A Napi.hu írta meg, hogy a Hunguest Hotels is erősen érdeklődik a pályázati forrás iránt, pedig a szállodalánc az Opus Global Nyrt.-n keresztül Mészáros Lőrinc, Magyarország egyik leggazdagabb emberének, volt felcsúti polgármesternek az érdekeltségébe tartozik. Gyakorlatilag az összes hotele megfelelt a pályázati kiírásnak Tapolcától Hévízig és Szegedtől Zalakarosig. Tavaly 23,6 milliárd forint volt a Hunguest Hotels nettó értékesítési árbevétele, amely után 3,4 milliárd forint adózott eredményt ért el.

A fél ország közpénzből szeretné felújítani szállodáját, ugyanis az MTÜ bő két héttel a minimum 100 szobás vidéki hotelek felújítására kiírt pályázatánsk megjelenését követően, január 7-én kénytelen volt felfüggeszteni a pályázatot, mivel kevésnek bizonyult a 20 milliárd forintos, vissza nem térítendő keretösszeg. Csak december 20-tól lehetett pályázni, vagyis a karácsonyi és szilveszteri ünnepnapokat is számítva 18 nap alatt sikerült többszörösen kimeríteni a keretet.

A szállodások gyorsaságából arra is lehetett következtetni, hogy már a fiókban voltak a kész pályázatok, csak az MTÜ felhívására vártak. Az államtitkári válasz alapján azonban nem ez történt, hanem a szállodások az ünnepnapok alatt is a pályázatokat figyelték és 2 hét alatt megírták a pályázathoz szükséges üzleti tervet.