A tudósok 19 gyakran használt tárgy bakteriális laboratóriumi vizsgálatát végezték el, és a felsorolt eszközökön az emberi ürülékben, illetve a vaginában található baktériumokat detektáltak, hogy bemutassák, mennyire piszkosak lehetnek ezek a tárgyak – írja a Daily Mail.

Az összes vizsgált hely közül a legrémisztőbb eredményt a pénztáraknál mérték. Öt olyan baktériumot is találtak, amelyek az emberi székletben vannak jelen, és amelyek képesek betegségeket okozni. A szakértők figyelmeztettek, hogy a pénztárak akkor is fertőzöttek lehetnek, ha szabad szemmel nem látszik rajtuk a kosz. 

Súlyos szövődmények

A mintában kimutatták többek közt az E. coli-t.

Az E. coli baktériumról

Az Escherichia coli (röviden E. coli) baktérium törzsei általában a melegvérű állatok és az ember normál bélflórájának természetes baktériumai. A legtöbb E. coli törzs hasznos, szervezetünk működéséhez feltétlenül szükséges. Néhány, kívülről a szervezetbe bejutó E.coli törzs azonban betegítő tulajdonsággal rendelkezik; olyan méreganyagokat termelhet, amelyek az emberben bélrendszeri gyulladást és súlyos szövődményeket okozhatnak. Ezek közé tartoznak az ún. EHEC (enterohemorrágiás, vérzéses bélgyulladást okozó) törzsek is, melyek olyan méreganyagot képesek termelni, mely nagyon hasonlít a vérhas megbetegedést okozó egyik Shigella szerotípus által termelt méreganyaghoz (shigatoxin).

A tudósok egy hagyományos megelőzési módra, a kézmosás fontosságára hívják fel az emberek figyelmét, annak érdekében, hogy megállítsák a baktériumok terjedését.