Szergej Lavrov orosz külügyminiszter lehet az augusztusi budapesti nagyköveti értekezlet egyik díszvendége – értesült több forrásból a Népszava. Információink szerint Szijjártó Péter külügyminisztertől származik a meghívás ötlete, amire orosz részről pozitív válasz érkezett. Igaz, a mindenkori orosz külügyminiszter programja az ország kiterjedt nemzetközi érdekviszonyai miatt egyik napról a másikra változhat.

A magyar külképviseletek vezetőinek tartott rendszeres – évenkénti vagy félévenkénti – értekezletek egyfajta iránymutatásul szolgálnak az ország külpolitikai orientációját illetően, így jelzésértéke van annak, hogy nem egy nyugati, vagy régióbeli külügyminiszter lesz a fő vendég, hanem az orosz diplomácia vezetője.

Érdekes helyzetet teremtene, ha Budapesten is beszélne arról, hogy az orosz csapatok által 2014-ben elfoglalt Krím-félsziget Oroszország része, hiszen a hivatalos magyar álláspont szerint ez nem így van. Egy minisztériumi forrás „költői kérdésnek” nevezte, hogy Lavrov fellépése nem erodálja-e tovább a magyar kapcsolatokat a nyugati szövetségesekkel.

Szijjártó Péter ugyanakkor személyesen nagy rajongója a 71 éves Lavrovnak, akivel a korkülönbség ellenére tegező viszonyban van, legutóbbi moszkvai útján, januárban is „kedves Szergejnek” szólította, majd – a Szputnyik-vakcinák szerződésére utalva - azt mondta, „hálás vagyok neked, köszönöm mindazt a támogatást, amit adtál”.