Magyarországon elvégezték a 12 ezredik szervátültetéstDebreceni Egyetem Klinikáján, hazánk tíz éve csatlakozott teljes jogú tagként az Eurotransplanthoz, amely a legnagyobb európai szervcsere szervezet. Az elmúlt tíz évben 924 donorszerv érkezett külföldről magyar beteg részére, ami a szervátültetések 24 százalékában 3922 esetben nyújtott segítséget.

Az Eurotransplant csatlakozás után 39 százalékkal több beteg került várólistára, nagyobb számban biztosítva a transzplantációs ellátás lehetőségét és a pontosabb donorszerv elosztást - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat

A 12 ezer Magyarországon történt szervátültetés között:

  • 9626 veseátültetés;
  • 1277 májátültetés;
  • 772 szívátültetés;
  • 196 hasnyálmirigy átültetés (általában vesével kombináltan);
  • és 129 tüdőátültetés történt.

 

A transzplantációs programok fejlődésére utal, hogy az első ezer átültetés 30 év alatt, míg az utolsó ezer eset kevesebb, mint 3 év alatt történt Magyarországon.

A legnagyobb esetszámban végzett veseátültetéseknél az immunológiai egyezés javult, a beültetett szerv hosszabb ideig működik, és a betegek tovább élhetnek jobb minőségű életet. Ez az OVSZ szerint 750 többletév nyereséget jelent 10 év alatt. Példaként említik, hogy a transzplantált betegek várakozási ideje is csökkent, vese esetében 4,48 évről 3,42-re.

A sürgősséggel szervre váró akut betegek száma kétszeresére nőtt, 342 beteg 74 százalékánál sikeres transzplantáció történt, korábban 53 százalékuknál, amelyhez a donorszervek 71 százaléka külföldről érkezett.

Az érzékenyített (immunizált) transzplantált betegek közel 8 éves átlagos várakozási ideje kevesebb, mint 4 évre csökkent, miközben a többi, nem immunizált vesetranszplantált beteg várakozási ideje is csökkent 0,4 évvel.

A teljes jogú tagság 10 éves időszaka alatt 176 gyermek recipiens kapott itthon szervet, a gyermekeknek beültetett vesék 66 százaléka (52), a májaknak 41 százaléka (20), a szíveknek 83 százaléka (34) az Eurotransplantból érkezett.