A Thermowatt Kft. alapítói 2007-ben vetették fel az ötletet, hogy a szennyvíz állandó hőtartalmát ki lehetne használni fűtésre és hűtésre is, azaz van a szennyvíz infrastruktúrájában egy kihasználatlan üzleti lehetőség - írja a G7. Az ötletből termék és szolgáltatás lett: a szennyvízcsatornát egy adott ponton “megcsapolják”, majd az állandóan 15-17 fokon lévő szennyvizet tisztítás után elvezetik hőcserélőkbe, és ott fűtési meleg vizet (nyáron pedig hűtésre hideg vizet) készítenek belőle.

Mivel a Thermowatt üzleti modellje szerint az üzemeltetési díjakból egy meghatározott részt a víziközmű-cégeknek juttat, azzal az ajánlattal tud előállni, hogy tulajdonképpen a semmiből juttatja pluszbevételhez a közműtársaságokat. Magyarországon öt működő referenciát tud felmutatni a cég, a legnagyobb a Honvédkórház alapfűtését és hűtését szolgálja ki, és így csökkenti az intézmény költségeit.

Itt azt az adottságot használják ki, hogy a Róbert Károly körúton megy az egyik fontos, nagy kapacitású budapesti szennyvízcsatorna. A villamossínek alatt futó csatornához a kórház oldaláról kiindulva felszíni bontás nélkül a föld alatt rácsatlakoztak. A szennyvizet megtisztítják, majd bevezetik a kórháznál kialakított hőcserélőbe, és miután a víz ott leadja (vagy nyáron felveszi) a hőt, visszaengedik a csatornába.

A szennyvíz hője az uniós besorolások szerint megújuló energiának számít (a lakosság csatorna használatát úgy veszik figyelembe, mintha egy természeti jelenség lenne), ami azért fontos, mert így minden ehhez kötött támogatásra pályázni lehet. Ez is a jellemző megoldás, Szegeden például az egyetem fejlesztését közel 100 százalékban uniós forrásból fedezték.