A Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletre hivatkozva azt írja, adókedvezményt érvényesíthet az a 25. életévét betöltött fiatal anya, aki a vér szerinti vagy örökbe fogadott gyermeke, illetve a magzat után családi kedvezményre jogosult – írja a Vg.hu.

Az érintettek nemcsak az új szja-mentességre, hanem természetesen minden más családtámogatásra jogosultak, például a családi adókedvezményre, a babaváró támogatásra és a gyermekgondozási díjra is.

Mekkora kedvezményt jelent az adómentesség?

A 30 év alatti anyák kedvezményének összege havonta legfeljebb a Központi Statisztikai Hivatal hivatalos közleménye szerinti, teljes munkaidőben alkalmazásban állók tárgyévet megelőző év júliusra vonatkozó nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkeresetének összege. 2023-ban a kedvezmény összege ennek alapján legfeljebb jogosultsági hónaponként 499 952 forint, ami 74 993 forint adómegtakarítást jelent,

teljes évre fennálló jogosultság esetén pedig 5 999 424 forint, ami összesen 899 914 forint adómegtakarítást eredményez.

Kiknek jár az szja-mentesség?

A Kulturális és Innovációs Minisztérium leszögezte, a 2022-ben várandós és idén január 1-je után szülő nők kedvezményét nem befolyásolja, hogy adóelőlegben vagy a személyi jövedelemadó bevallásában veszik igénybe.

A rendelet értelmében tehát azok a fiatal anyák, akik január 1. előtt szültek, nem kapnak kedvezményt, ám ha újabb gyermeket vállalnak 30 éves korukig, akkor természetesen igen, és továbbra is él a négy vagy több gyermeket nevelő édesanyák szja-mentessége életük végéig.

További változás, hogy a tartósan beteg vagy fogyatékos gyermeket nevelő szülők esetében januártól havi további 10 ezer forinttal nő a családi adókedvezmény összege az eddigi egyéb kedvezmények (magasabb összegű családi pótlék, étkezési hozzájárulás, utazási kedvezmény) mellett.