Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Kedden benyújtotta a kormány az egyes adótörvények módosításáról szóló T/16208. számú törvényjavaslatot, amely szerint beépülne a szakképzési hozzájárulás a szociális hozzájárulási adóba.

A módosítások alapján a szakképzési hozzájárulási kedvezményeket a szociális hozzájárulási adó törvény fogja tartalmazni 2022 júliusától - írta Bagdi Lajos, a Niveus Consulting Group adótanácsadási partnere.

A törvénymódosítás másik fontos változása, hogy kiszélesítik az átalányadózás választására jogosult egyéni vállalkozók körét, mivel a jelenlegi 15 millió forintos bevételi határ helyett jövőre már akár az éves minimálbér összegének tízszereséig (a jelenlegi minimálbér alapján közel 20 millió forint bevételig) élhetnek az egyéni vállalkozók ezzel az egyszerűsített adózási módszerrel.

Az átalányadózás lényege, hogy az egyéni vállalkozó a bevételből a törvényi vélelem alapján – számlák, bizonylatok nélkül – főszabály szerint 40 százalékos (de adott esetben bizonyos tevékenységek esetén ennél magasabb) költséghányad szerint költséget számolhatnak el. A módosítási javaslat szerint az éves minimálbér feléig nem is kellene egyáltalán személyi jövedelemadót fizetni és adókedvezményeket is igénybe lehetne venni.

A transzferárazással érintett kapcsolt vállalkozások számára szintén fontosnak tűnő változás lehet, hogy az eddig az adóhatóság hatáskörében lévő előzetes ármegállapítási megállapodás (ismertebb nevén APA) 2021. október 1-jétől átkerül a Pénzügyminisztériumhoz, amellyel a végrehajtást (NAV) ebben a tekintetben is szétválasztják az ármegállapítási döntéshozataltól (PM). Az APA egyébként kifejezetten hasznos lehet azon kapcsolt vállalkozások számára, amelyek nagy értékben bonyolítanak egymás közötti tranzakciókat, vagy az árazás kérdésében bizonytalanok – magyarázta Bagdi Lajos.