Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) figyelmeztetésében azt írta: a késő esti órákban jelentősen mérséklődik a szél. Az északon lokálisan nagyobb csapadékot okozó zivatarok is megszűnnek. A Dunántúl nyugati és középső részén szombat hajnalig még 10 milliméter eső hullhat. Hajnalban az Alföldön foltokban köd képződhet, amely szombat délelőtt gyorsan feloszlik.

Szombaton a déli óráktól - az északnyugati megyéket leszámítva - több helyen alakulhatnak ki zivatarok, amelyeket lokálisan felhőszakadás, átmenetileg viharos (60-70 kilométer/órás) széllökés, egy-egy helyen jégeső kísérhet.

A meteorológiai szolgálat szombatra Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Fejér, Hajdú-Bihar, Heves, Jász-Nagykun-Szolnok, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna és Pest megyére, valamint a fővárosra adott ki elsőfokú figyelmeztetést a felhőszakadás veszélye miatt. Ezeken a területeken szombaton az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 milliméternél is több csapadék hullhat.

Az előrejelzés szerint szombaton már több-kevesebb napsütés is lehet. A legalacsonyabb hőmérséklet 5-11 Celsius-fok között valószínű. A legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 14-18, másutt 18-22 fok között várható.

Készültség az Észak-Dunántúlon

Szombaton reggeltől a Duna, a Lajta és a Répce több szakaszán lép életbe árvízvédelmi készültség a levonuló árhullám miatt - tájékoztatta az Észak-Dunántúli Vízügyi Igazgatóság az MTI-t. Reggel hat órától a Dunán Dunakilitinél, Dunaremete és Vének között, a Győrhöz tartozó Bácsánál, a Lajta mentén, a Répce mellett pedig Rábakecölnél és Répcelaknál rendeltek el elsőfokú árvízvédelmi készültséget.

Jelezték: a Dunán Nagybajcsnál esetleg a másodfokú készültség szintjét is elérheti az ár a hétvégén, illetve a jövő hét elején, a vízszint Komáromnál még eléri az elsőfokú készültség határát, Esztergomnál azonban már nem.

A közlés kitér arra is, hogy szemben a korábban jelzettnél, nem csupán a másod-, de a harmadfokot is elérheti a vízszint a tetőzéskor a Lajtán. Kisebb vízszintemelkedést tapasztaltak a szakemberek a Marcalon, jelentős árhullámot azonban nem. Az Ikva Fertőszentmiklósnál továbbra is árad, de Sopronnál már megkezdődött az apadás.

Sopronban a Brennbergi úton, a Rák patak melletti szélső lakóház és melléképülete, pincéje védelmére homokzsákokat készítettek elő - közölte Ruskáné Takács Anita, a katasztrófavédelem győri szóvivője. Zsirán egy Répcéhez közeli ház és az iskolaudvar védelmét kezdték meg homokzsákokkal a helyi önkéntes tűzoltók. Répcevisnél homokzsákokat készítettek elő a Répce lezárt áteresze mellett.