A 800 fős kutatásban a  megkérdezettek fele említette, hogy egy főpolgármesternek a legfontosabb tulajdonsága, hogy ki tudjon állni a Fidesz-kormány ellenében a városért. A második legfontosabb tulajdonság, hogy legyen városvezetői tapasztalata (38 százalék).

A június 20-26. között esedékes előválasztáson az összes megkérdezett 24 százaléka Karácsony Gergelyre, 21 százaléka Kálmán Olgára, míg 7 százaléka Kerpel-Fronius Gáborra tervezi leadni szavazatát, míg 48 százalék még bizonytalan abban, hogy kire szavaz - közölte a Publicus.

Az előválasztáson nagyobb valószínűséggel résztvevő ellenzéki szavazók körében 36-30-8 százalék a Karácsony-Kálmán-Kerpel-Fronius közötti arány, és körükben 26 százaléknyian vannak a bizonytalanok. Az előválasztáson részvételüket biztosra ígérők körében pedig Karácsonyra 28, Kálmánra 24, Kerpel-Froniusra 8 százalék szavazna, ám a bizonytalanok aránya körükben 40 százalékos.

A főpolgármester-választás különböző forgatókönyveit vizsgálva az látszik, hogy legközelebb Karácsony Gergely kerül Tarlós Istvánhoz, köztük egy százalékpont a különbség: az összes megkérdezett 26, illetve 27 százaléka említette, hogy rájuk szavaz "most vasárnap".

Ha Kálmán Olga lenne Tarlós kihívója, érdemi különbséggel számolhatunk: nyolc százalékpont a lemaradás, 20, illetve 28 százalék szavazna a két jelöltre. Amennyiben Kerpel-Fronius Gábor nyeri az előválasztást Tarlós komoly előnnyel számolhat, 15-28 százalékot kapna a két jelölt, ez már 13 százalékpontos különbség - közölték a kutatók.