Kezdettől azon megy a vita, hogy a partéltől körülbelül 200 méterre levő Nánási út-Királyok útja nyomvonalon épüljön védmű vagy a part mentén - mondta Tarlós. Az előbbinek az lenne a következménye, hogy az 1914 óta beépülő hetven hektár teljesen védtelenül marad.

Ezt a főváros, és ő maga sem szeretné vállalni, különös tekintettel arra, hogy a szakvélemények többsége is azt támasztja alá, amit ők mondanak - jelentette ki a főpolgármester. Úgy fogalmazott: "nem szeretnénk vállalni, merthogy felépítünk egy drága védművet, és hetven hektáron a világon minden védtelen marad". Rámutatott: az árvízvédelmi beruházás több mint húszmilliárd forintba kerül.

A III. kerület javaslatáról szólva, amely szerint ugyancsak a part mentén, de a magántelkek kerítésének a nyomvonalában lenne a védmű, 6-8 méterrel feljebb mint a jelenleg tervezett, Tarlós István elmondta: az érintett 80 magántelekből 8-10 métert el kellene venni, és ennek a költségesebb és időveszteséggel járó változatnak akkor lenne értelme, ha a civilek is elfogadnák.