Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) a távoktatás feltételeinek megteremtését célzó intézkedési tervet dolgozott ki - közölte az ITM.

A koronavírus-járvány megfékezését célzó kormányrendelet értelmében az egyetemeken és főiskolákon csütörtöktől intézménylátogatási tilalom lépett életbe. A szaktárca a 2020. március 12-én és március 13-án rektori oktatási, majd március 16. és 20. között tavaszi szünet elrendelését indítványozta. A hallgatók ebben az időszakban nem látogathatják a felsőoktatási intézményeket és fel kell hívni a figyelmüket arra, hogy a tavaszi szünet ideje alatt ne utazzanak külföldre, lehetőség szerint lakhelyükön tartózkodjanak - írta közleményében az ITM.

Az intézményeknek március 23-ig kell megteremteni a távoktatás feltételeit, az adott specialitások figyelembe vételével. Az ITM szerint a távoktatással biztosított lehet a hallgatóknak a tanulmányaik folytatása és ezáltal a félév teljesítése. A távoktatás március 23-tól visszavonásig érvényes és ez idő alatt is fennáll az intézménylátogatási tilalom.

A magyar hallgatóknak legkésőbb március 13-ig el kell hagyniuk a kollégiumokat és lehetőség szerint a továbbiakban lakóhelyükön kell tartózkodniuk. Ez alól kivétel csak rektori engedéllyel lehetséges. A nemzetközi hallgatók kollégiumi tartózkodása a továbbiakban is megengedett.

A rektori és tavaszi szünet, valamint a távoktatási időszak alatt a felsőoktatási intézmények oktatóitól, kutatóitól, tanáraitól, valamint a funkcionális területen dolgozóktól továbbra is elvárt a folyamatos munkavégzés - kötölte a minisztérium.