Még karácsony előtt fejenként nettó 33 700 forint többletjuttatást kap 30 ezer vasúti dolgozó - közölte a fejlesztési tárca hozzátéve, hogy ezzel maradéktalanul teljesül a kormány korábbi vállalása. A pénzügyi ösztönzés fedezetét a költségvetésben elkülönített forrás biztosítja. A munkájukkal kiérdemelt összegeket a vállalati átszervezések vagy vonalátadások miatt a MÁV-csoport más vállalataihoz vagy a GYSEV-hez került vasutasok is megkapják. A forrásból a vezető beosztású munkatársak nem részesülnek.

A kormány és a VDSzSz Szolidaritás között 2011-ben megkötött kétoldalú megállapodás értelmében idén összesen 2 milliárd forintos pénzügyi ösztönzésben részesül mintegy 30 ezer vasutas. A kifizetésről Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója, Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója és Gaskó István, a VDSzSz Szolidaritás elnöke írt alá megállapodást 2013. december 16-án.

Orbán Viktor miniszterelnök és Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezetének elnöke 2011 novemberében állapodott meg arról, hogy három év alatt összesen 5 milliárd forintot fizetnek ki a vasúti dolgozók számára. Az érintett munkavállalók az első 1 milliárd forintot már tavalyelőtt, a tavalyi évre eső 2 milliárd forintot pedig tavaly decemberben megkapták.