Az Európai Bizottság megerősítette, hogy már korábban jelezte a magyar kormánynak: aggályos a fideszes vezetők részvétele az egyetemeket fenntartó alapítványokban -írja a Szabad Európa. A korrekciós lépésre a kormány ígéretet tett, meg is lépte, de aztán mégis lehetővé tette a maradásukat. Ezért függesztette fel az Erasmus+ és a Horizont programot az Európai Tanács az érintett intézmények esetében. Ha a kormány márciusig nem rendezi a vitás kérdéseket jövőre a hallgatók és a kutatók lecsúsznak az uniós támogatásokról.

Több egyetem is megszólalt

A Corvinus és a MOME után a Semmelweis Egyetem (SE) is megszólalt az Erasmus-ügyben. Az orvosegyetem azt közölte: 2024. július végéig rendelkezésre állnak a nemzetközi tapasztalatszerzéshez szükséges pályázati lehetőségek az SE-n. 

Lesújtónak nevezte Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) kommunikációs vezetője, hogy a modellváltó egyetemek egyelőre nem vehetnek részt az Erasmus programokban. A diákszervezet képviselője szerint a kormánynak mihamarabb megoldást kell találni az Erasmus-ügyben.

Hétfőn írta meg a Népszava, hogy az Európai Bizottság döntése szerint huszonegy magyar, alapítványi fenntartású egyetemtől vonhatja meg az Erasmus+ hallgatói mobilitás, és a Horizont Európa kutatási és innovációs keretprogramra járó támogatásokat, mivel azok vezető testületében az Európai Unió figyelmeztetése ellenére továbbra is aktív politikusok, magasrangú politikai tisztségviselők és miniszterek ülnek. 

A döntés miatt több ezer hallgató eshet el a külföldön tanulás lehetőségétől.

Az SE kiemelte: a már elnyert pályázatok és a már elindult projektek megvalósulnak, ezeknek a szerződéseit ugyanis már aláírták, és a finanszírozásuk folyamatos.

Kép: Tempus Közalapítvány

A járvány előtti utolsó évben, 2019-ben körülbelül 4800 magyar egyetemista utazott külföldre erasmusosként. A SE-ről ebben a tanévben kétszáz hallgató és oktató vesz részt a programban. Az egyetem hozzátette: a további bilaterális mobilitási programok továbbra is elérhetőek, elsősorban Európán kívüli országokba lehet ezekkel kiutazni, például az Egyesült Államokba, Japánba, Dél-Koreába - írja az Eduline.hu.

Corvinus is azt írta: az Európai Bizottság döntése „a jelenleg futó és 2023-ban az egyetemek által pályáztatott felsőoktatási hallgatói, oktatói csereprogramokat nem érinti", és „megkezdték az egyeztetéseket az uniós támogatásokra vonatkozó új szabályok jogi értelmezéséről."

A 444.hu írta meg, hogy a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem kuratóriumi elnöke körlevelet küldött a diákoknak amelyben azt írta; csak félreértésről lehet szó, mivel a modellváltás óta hússzorosára emelkedett a sikeres uniós pályázatok értéke a művészeti egyetemen.