Kéményseprő szempontból a társasházi gyűjtőkémények kettős problémát hordoznak. Az égéstermék elvezetők egyik része társasházi közös tulajdonban van, a lakásokban található összekötő elemek, kéményberendezések viszont magántulajdont képeznek. Így nem lehet a gyűjtőkéményeket egy tanúsítványon vizsgálni, külön "papírt" kap a kéménytest, és külön a lakások kéményberendezése - olvasható a VGF szaklapban.

Az írás beszámol arról is, hogy 2017-2018-ban az összes, megyei fennhatóság alá tartozó kéményt megvizsgálták, ez 509 915 kéményt, és nagyjából 70 ezer társasházi lakást érintett.

Amennyiben pedig hibát találnak, úgy annak kijavítását a társasház elég sokáig elhúzhatja, először 60 napot kapnak a katasztrófavédelemtől, hogy helyreállítsák az állapotokat, ha ez nem történik meg, akkor elindul a hatósági eljárás. A hatóság újabb hatvan napot ad arra, hogy a társasház bemutassa azt a kéményseprő tanúsítványt, amelyen szerepel, hogy kijavították a kéményt. Csak ezután történik meg a kémény tiltása.

Somogy megyében az elmúlt esztendőben 1400 nyitott gyűjtőkéményt vizsgáltak meg, melynek 36 százaléka tartalmazott kettes hibakódot, ebből 22 százalék tartalmazott egyes kódot, melyet már csak kémény átalakításával lehet megoldani, ebből kiszámítható, hogy csak a megyében 300-400 társasházi gyűjtőkéményt két éven belül át kell alakítani. Ezt a számot a 17 megyére vetítve több mint 6000 kéményről beszélhetünk - számolgatott a VGF szaklap. (A kéményseprők a vizsgálat végeztével különböző hibakódokkal látják el a gyűjtőkéményeke, a különböző hibakódokat ide kattintva érheti el.)