Egy friss KSH-jelentésből kiderül, hogy a nyugdíjasok több pénzt kapnak, mint tíz éve. Ezzel kapcsolatosan Földényi György elmondta az ATV Start című műsorban, hogy 2010 óta az infláció mértéke 19 százalék volt, az élelmiszerek átlagos drágulása pedig 28,4 százalék, ezen belül a tej, a hús, a kenyér és a zöldségek árai plusz 2-3 százalékkal növekedtek.

A képviselet elnöke szerint ezek azok az alapvető élelmiszerek, melyeket a nyugdíjasok leginkább megvásárolnak és miközben a nyugdíjak értéke nem követte a piaci árakat, addig a tíz évvel ezelőttihez képest dupla annyit kell költeniük az alapvető élelmiszerekre.

A szakember közölte: "egy a biztos, hogy a nyugdíjasok egyharmada a létminimum alatt él", jövedelmük nem éri el a havi 88 ezer forintot sem. Úgy véli, azok az intézkedések, hogy év végén kaptak 10 ezer forintos utalványt, vagy nyugdíjprémiumot, azok mind "bonbonok, de nem elégítik ki a nyugdíjasokat".

"Mit csináljon a 13. havi nyugdíjjal az, aki 12 hónapon át megélhetési problémákkal küzd, aztán év végén kap valamennyi plusz pénzt, hogy éljél meg belőle" - utalt az egyik ellenzéki kezdeményezésre Földényi, aki szerint az igazi megoldás a garantált nyugdíjminimum lenne, amit minden nyugdíjasnak meg kellene kapnia. Szerinte a legkisebb nyugdíjnak is el kellene érni a 88 ezer forintot az országban.

Arra a kérdésre, hogy ezt miből lehetne fedezni, azt válaszolta a Lendülettel Magyarországért párt társelnöki tisztségét is betöltő szakértő, hogy a költségvetésre nincs rálátása, de biztos benne, hogy súlypontok áthelyezésével lehetne forrást találni. "Például nem kellene ennyi stadiont építeni"- jelentette ki.

Arról is beszélt, hogy vissza kellene állítani a nyugdíjbiztosítási rendszert, mert ha a mostani megmarad, az szerinte oda vezet majd, hogy "5-6 év múlva teljesen a feje tetejére fog állni az állami nyugdíjrendszer".

A Nyugdíjasok Országos Képviseletének elnöke úgy véli, ha valakitől havi szinten vonták a nyugdíjjárulékot, "elvárja, hogy tisztességes, inflációt jóval meghaladó, tehát az aktív munkavállalókkal versenyképes jövedelmet kapjon és ne szegényedjen el a nyugdíjba vonulás után 5-6 évvel".