A legtöbb célország természetesen Európában található, ám az utazások között találunk egzotikusabb desztinációkat, mint például Kenya, ahova Poprády Géza államtitkár utazott még februárban, hogy részt vehessen az ENSZ Környezetvédelmi Program (UNEP) kormányzó tanácsi ülésén. A négy napos út 1,758 millió forintjába került a költségvetésnek, ennél jóval olcsóbb volt Kovács Péter helyettes államtitkár Kirgizisztánba vezető útja, amely közel 300 ezer forintot kóstált - 100 ezret naponta.

Helyesbítés

Írásunkból (Torgyán nyomdokain - Milliókért utaztak idén a VM vezetői) tévedésből kimaradt, hogy Budai Gyula 4 napos azerbajdzsáni útja az Agrár- és Élelmiszeripari munkacsoport első ülésére úgy került 813,5 ezer forintba, hogy az államtitkár kétfős kísérettel utazott, vagyis az említett útiköltség így három személy között oszlott meg. Hasonló a helyzet az írásban említett más utazások esetében is: a 2013. február 24-26. közöttin az állami vezetők 5 fős kísérettel utaztak, március 17-19. között Fazekas Sándor minisztert és Czerván György államtitkárt 8 fős kíséret követte, június 23-26. között pedig Fazekas Sándor, Czerván György, Feldman Zsolt további 7 fős kísérő delegációval utazott ki, szintén három napra. Ezek az utak így kerültek rendre 4,8, 3,2 illetve 2,1 millió forintba. Az utazások költségei pedig nem a magyar költségvetést terhelik, mivel azok uniós forrásból megtérülnek. A tévedésért az érintettek és olvasóink elnézését kérjük.

Orbán kerül a legtöbbe

A Blikk augusztus eleji összesítése szerint 62 külföldi út, 158, utazással töltött nap, 160 millió forint költség a magyar miniszterelnöknek, két helyettesének és további négy miniszterének 2013-as első félévi utazási mérlege. A legtöbbet Orbán Viktor kormányfő, Navracsics Tibor igazságügy-miniszter és miniszterelnök-helyettes, továbbá Hende Csaba honvédelmi miniszter volt úton: 38, 35 és 33 napot. A posztjából adódóan feltehetőleg az élmezőnyben lenne Martonyi János külügyminiszter is, ám a külügyi tárcától nem kaptak idei adatokat, csak 2012-es összesítést. Eszerint a magyar diplomácia vezetője tavaly 38 kiküldetésen volt, ami 18,8 millió forintba került. Az Emberi Erőforrások Minisztériumától, illetve a Nemzetgazdasági Minisztériumtól még ennyi tájékoztatás sem érkezett Balog Zoltán, illetve Matolcsy György és utódja, Varga Mihály idei külföldi útjairól. A kiadásokat tekintve egyébként a 160 millió döntő része, csaknem 130 millió forint a miniszterelnök 16 hivatalos látogatásaira ment el. Az ő útjainak költségét jelentősen megdobja, hogy három esetben is repülőgépet béreltek neki egyenként 12-13 millió forint körüli összegért, ám ezen túlmenően az ő szállás- és reptéri költségei, repülőjegyei is gyakran többmilliós tételeket tesznek ki. De szerepel a kimutatásban 1,4 milliós diplomáciai ajándék is, amit libanoni látogatására vitt. Semjén Zsolt 20 nappal negyedik a listán négy hivatalos úttal, ebből az egyik egy tíznapos távol-keleti körút volt Japánban, Indonéziában és Thaiföldön. A miniszterelnök-helyettest egyébként csak Európán kívülre vitte az útja, Jeruzsálemben, Chilében és Dél-Afrikában járt még - derül ki a Blikk augusztusi cikkéből.

Maradva az Európán kívüli országoknál, Budai Gyula 4 napos Azerbajdzsáni útja érdemel említést: az Agrár- és Élelmiszeripari munkacsoport első ülésére 813,5 ezer forintból utazott az államtitkár, akinek volt egy két napos Jordániai útja is - igaz, ez mindössze 26,1 ezer forintba került, mivel a költségeket nem a magyar állam állta.

Visszatérve az öreg kontinensre, a legnépszerűbb célország nem meglepő módon az uniós központnak számító Belgium volt, ide 13 alkalommal utaztam a VM vezető tisztségviselői. Őt nem sokkal lemaradva követte keleti szomszédunk, Romániába ugyanis 8 alkalommal küldték ki a tárca munkatársait, míg a legnagyobb kereskedelmi partnerünknek számító Németországot 5 alkalommal keresték fel, ugyanannyiszor ahányszor Oroszországot.

Amennyiben a legdrágább utat keressük, úgy némi meglepetésre nem egy Európán kívüli kiküldetést találjuk, hanem Fazekas Sándor miniszter, Czerván György államtitkár és Feldman Zsolt helyettes államtitkár júniusi belgiumi útját, amely valamivel több mint 4,8 milliójába fájt a költségvetésnek. A második helyet is Fazekas és Czerván hozta össze, ám ezúttal Feldman nélkül kerül a márciusi belgiumi útjuk 3,2 millióba, míg a képzeletbeli dobogóra legalsó fokára ismét az első helyet elvivő hármas jutott fel: 2,1 millió forintba került ugyanis egy februári belgiumi látogatás, mely során az EU Mezőgazdasági és Halászati Miniszterek tanácsának ülésén vettek részt. Egymillió forint feletti összköltséget egyébként 12 útnál fizetett ki a Vidékfejlesztési Minisztérium, ebből 6 út szólt Belgiumba, 3 Luxemburgba, míg 1-1 Oroszországba, Kenyába, illetve Írországba.