Nagyon fontos mondatnak érzem, sokkal fontosabbnak annál, mint ahogy erre a reakciók születtek - fogalmazott a politikai elemző.  Egyrészt onnan érdemes elkezdeni az erről való beszélgetést, hogy vajon Orbán Viktor mikor fogalmazott hasonló hatalmi jellegű kérdésekről így a pártjával, és a kormányzattal kapcsolatban. Orbán Viktor talán valamikor a 90-es évek elején-közepén beszélhetett arról, hogy ő milyen feltételekhez köti azt, hogy induljon a pártelnökségért - idézte fel Török Gábor.

Az elemző szerint most valami nagyon fontos dolognak kellett történnie ahhoz, hogy ezen a szokásán változtasson, és egy nyilvánvaló, világos forgatókönyvet vázoljon fel.

A kérdés az, hogy vajon miért érezte úgy, hogy ezt most meg kell tennie - emelte ki Török Gábor. Ennek az elemző szerint több oka lehet. A legfontosabb talán az, hogy ősz óta a Fideszen belül a szavazatveszteség, az Orbán-Simicska konfliktus, a párton belüli rivalizálás, és a romló népszerűségi adatok hatására kialakult egy elbizonytalanodás a jövővel kapcsolatban - véli.

Egyre több fantáziálás kezdődött azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor mikor és hova megy el, ki lesz helyette a miniszterelnök, és egyáltalán nem tűnt biztosnak, hogy ő ambicionálná ebben a helyzetben azt, hogy 2018-ban miniszterelnök-jelölt, és aztán esetleg újra miniszterelnök legyen. Sőt, azt gondolom, hogy a konszenzus inkább abba az irányba ment, hogy ez az utolsó ciklus, amit ő végigcsinál, és majd esetleg a kilépés lehetőségét fogja keresni - mondta Török Gábor.

Az elemző szerint ez - függetlenül attól, hogy igaz vagy sem - elképesztően romboló tud lenni egy politikai erőn belül. Az is felmerült, hogy Lázár János veheti át a miniszterelnökséget. Ilyenkor az emberek a politikai szervezeten-rendszeren belül elkezdenek gondolkodni, és esetleg alternatív stratégiákat keresni, hogy vajon akkor kinek kell megfelelni.

Elmondta: azt feltételezem, hogy Orbán Viktor úgy látta helyesnek, hogy ha egy nagyon nyilvánvaló üzenetet fogalmaz meg ezzel kapcsolatban, ami nagyjából így szól: ne cincogjanak az egerek a házban, itt van még a macska, és itt is akar maradni. Nyilvánvalóvá tette - függetlenül attól, hogy egyébként valóban ez-e a szándéka, mert ezt nem tudjuk -, azt, amire neki szüksége van a stabil kormányzáshoz, hogy a dolgok így fognak maradni.

Ebből senki ne azt dekódolja, hogy Orbán Viktor 2022-ig miniszterelnök akar lenni, de neki most ebben a helyzetben úgy érezte, hogy fontos, hogy ezt kimondja. Szerintem ő egy nyilvánvaló és egyértelmű üzenetet akart befelé küldeni, hogy marad, ő marad a főnök. Ez pedig azt is jelenti, hogy bukni is csak vele lehet - fogalmazott Török Gábor.

A teljes beszélgetést a 18 órai hírek után, az InfoRádió Aréna című műsorában hallgathatják meg.