A felmérésbe bevont 20 elemző közül 16 szerint a kamat 10 bázisponttal 2,9 százalékra csökken a jelenlegi 3,0 százalékról. Négy szakértő ennél nagyobb, 20 bázispontos kamatcsökkentésre számít.

A kamatszint kevesebb mint a felére csökkent azóta, hogy 2012 augusztusában enyhítési ciklusba kezdett a jegybank, akkor 7 százalékról indult a kamatcsökkentés. A megkérdezettek szerint az MNB az áprilisban vagy májusban tartandó parlamenti választásokig folyamatosan csökkenti az alapkamatot.

A válaszadók véleményének átlaga szerint a kamatvágási ciklus mélypontja 2,7 százalék lesz. Egy hónappal korábban 2,8 százalékos kamatcsökkentési végponttal számoltak a szakértők.

Az elemzők véleményének az átlaga szerint valamikor az év végéhez közeledve kezd emelkedni a kamat, amely 2014 végén 3 százalék, 2015 végén 5 százalék lesz.

A Goldman Sachs (GS) globális bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó szakelemzői befektetőknek összeállított helyzetértékelésükben csütörtökön közölték, hogy 2014 első felében 2,50 százalékig csökkenő MNB-alapkamattal számolnak. Ez a jelenleg érvényes határidős piaci árazásoknál 0,15-0,20 százalékponttal nagyobb mértékű enyhítés lenne.

A ház szerint a monetáris tanács számára az alacsony inflációs ráta és inflációs várakozás, a korlátozott piaci reakció az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve mennyiségi enyhítési ciklusának leépítésére vonatkozó és az MNB enyhítési alapállását tükröző jegybanki nyilatkozatok, valamint a magyar befektetési eszközök kitartó kereslete teszik lehetővé a kamatcsökkentési ciklus idei folytatását. A GS elemzői ugyanakkor gyengítették rövid távra szóló forintárfolyam-előrejelzésüket: most háromhavi távlatban 305 forintos euróárfolyamot vár az eddig erre az időtávra érvényben tartott 300 forint/euró prognózis helyett, fenntartotta ugyanakkor a hat és a tizenkét hónapra szóló, 305 és 310 forintos eurót valószínűsítő becslését.