Elméletileg nem zárja ki jogszabály, hogy a munkaadó megkövetelje az oltást az alkalmazottaitól, de álláspontunk szerint jelenleg nincs olyan munkakör, ágazat, munkakörnyezet, ahol perbiztosan kötelezhetné a munkáltató a munkavállalót az oltásra - mondta a 24.hu-nak Nagy Bence munkajogi szakjogász

Ugyanakkor a munkáltató köteles biztosítani a munkavállalók egészséges környezethez és biztonságos munkavégzéshez való jogát, amit sérthet, ha a beoltatlan dolgozó megfertőzhet másokat. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatónak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy senki ne kapja el a koronavírus-fertőzést a munkahelyén.

A munkavédelmi jog általában csak az elérni kívánt célt határozza meg, a kötelező védelmi eszközt nem. Így a járvánnyal szembeni védelmi eszközt (köztük az oltást) sem határoz meg. Emellett a munkavédelmi jog lényegében a munkáltató minimumvédekezését szabályozza, nem követeli meg a nulla kockázatot. Viszont ha munkahelyi baleset/megbetegedés történik, a munkáltató nem mentesül a kárfelelősség alól akkor sem, ha rendben betartotta a munkavédelmi előírásokat.