Összesen 18 darab, 2007-ben felszerelt fix sebességmérő áll még az M1-es, az M7-es és az M3-as autópályák mentén, amelyekre a vonatkozó törvény szerint "radar controll" előjelző tábla figyelmezteti az autósokat. A portál szerint még az ősszel feltűnővé vált, hogy az egyik ilyen traffipax-doboz körül mindenütt lenyírta a sövényt a közútkezelő, csak pont a kamera lencséje előtt nem, vagy két méter hosszban.

A portál a következő kérdést tett fel az ORFK sajtóügyeletének: "üzemelnek-e még VÉDA-korszak előtti fix sebességmérők, az autópályákon lévő, elfordítható szekrényekben lévő berendezések? Amennyiben ezek még működnek, milyen eredményességgel használja őket a rendőrség: napi/heti hány gyorshajtást rögzítenek, szoktak-e még bírságokat kiszabni ezen kamerák mérései alapján?" A hatóság a következő választ adta: "Tájékoztatjuk, hogy a megkeresésében említett készülékek jelenleg nem üzemelnek."

Arra kérdésre azonban, hogy tervezik-e újra üzembe helyezni vagy lecserélni a készülékeket, illetve, hogy nem tartják-e aggályosnak, hogy a nem működő sebességmérők kresz-táblás megjelölésével tulajdonképpen megtévesztik a közlekedőket, a rendőrség már nem kívánt tájékoztatást adni.

A vezess.hu így értékelte a reakciót: ebben a témában a rendőrség írja magáról a legjobb rendőrvicceket, de ezeken elég nehéz nevetni, látva a baleseti statisztikákat és hosszú évek biztató folyamata után jó ideje megint egyre romló, durvuló, közlekedési morált.