Több vezető italgyártóval együttműködve a TetraPak rögzített kupakokkal ellátott italos csomagolást vezet be több ország piacán, köztük Magyarországon is, ezzel téve eleget az Európai Unióban 2024 júliusában hatályba lépő, egyszer használatos műanyagokról szóló irányelvnek.

Egy új irányzat előszele

A továbbfejlesztett termék 190 foknál nagyobb szögben nyílik, és 26 mm átmérőjű kiöntő nyílással rendelkezik, hogy megkönnyítse a folyadékok kitöltését, és lehetővé tegye a csomagolás kényelmes használatát.

A rajta található biztonsági gyűrűnek köszönhetően pedig arról is megbizonyosodhat a fogyasztó, hogy vásárlás előtt az italos dobozt senki nem bontotta fel.

Mindenestül mehet a sárga kukába

Az innováció bevezetésének célja, hogy a kupakok a termék felbontása után rögzítve maradjanak, ezzel csökkentve a műanyag hulladék mennyiségét.

Mivel a kupak a csomagolás része marad, így az italkarton esetén, a kartondobozzal együtt szelektálható, és elhelyezhető a sárga jelölésű hulladékgyűjtő kukákban.

Ezzel könnyebbé válik a termékek helyes szétválogatása és újrahasznosítása – olvasható a csomagolóanyag-gyártó közleményében, azzal kiegészítve, hogy a kupakot szigorú teszteknek vetették alá, hogy környezetbarát tulajdonságai meghaladják az Egyszer Használatos Műanyagokról szóló (SUP – Single Use Plastic) uniós direktívában rögzített elvárásokat.

Az új, rögzített kupakokkal ellátott csomagolásokat már több európai országban bevezette a cég, amely Európában mintegy 300 gyártósort tesz alkalmassá a rögzített kupakkal ellátott csomagolások gyártására, és összesen mintegy 400 millió eurót fektet a rögzített kupakos megoldások fejlesztésébe és bevezetésébe.

Így ni!
Így ni!
Kép: Napi.hu

A stratégiához a Coca-Cola Magyarország is csatlakozott, és a szénsavas üdítőitalok piacán Magyarországon elsőként tesz eleget a vonatkozó európai uniós iparági szabályozásnak – áll a vállalat közleményében.

Használati útmutató

A fogyasztóknak tehát mindössze annyi a dolguk, hogy a kupakot a megszokott módon eltekerik, majd hátra hajlítják addig, amíg egy kis kattanást érzékelnek.

Ezt követően a kupak visszazárása után az üres palackot a rögzített kupakkal együtt a legközelebbi szelektív hulladékgyűjtőbe helyezhetik.