A fővárosi közgyűlés alig egy hónapja döntött a pesti alsó rakpart rendezéséről a Petőfi-híd és a Parlament közötti szakaszon. Bár az előzetes tervekben felmerült, hogy az alsó rakpart teljes mértékben a gyalogosoké és a kerékpárosoké legyen, az elfogadott rendezési terv szerint azonban megmarad az autóközlekedésre 2x1 sáv, s ezek mellett épül majd ki a gyalogos sétány és kerékpárút, amelyeket összekapcsolnak a belvárosi sétálóutcákkal.

Budapest 2021-ben rendezett volna úszó világbajnokságot, ám a 2017-es rendező ország kiesése után a magyar kormány beugróként vállalta a két év múlva esedékes esemény szervezését. Az ehhez szükséges infrastruktúra ugyanakkor még nincs kész, a Dagály strand helyén épülő új "úszópalota" alapkövét alig egy hete tették le ünnepélyes keretek között. Az építésre a 2016-os költségvetésben 27 milliárdot különítettek el az idei 6,1 milliárd után: ebből a pénzből kell megépíteni a teljesen új vizes létesítményt a balatonfüredi nyílt vízi pályával és kapcsolódó létesítményekkel, valamint felújítani a margitszigeti Hajós Alfréd uszodát.

A fővárosi közgyűlés a jövő héten dönthet arról, hogy az úszó vb-hez kapcsolódva előrehozzák a teljes pesti alsó rakpart felújítását, és a következő két évben a gyalogos sétányt és kerékpárutat is megépítik. Marad 2x1 sávos közút a jelenlegi három sávval szemben, ám az amúgy üresen álló fizetős parkolók száma vélhetően csökkenni fog, ugyanis a kerékpárút és gyalogos sétány mellett zöldövezetet is kialakítanak az alsó rakparton - derül ki a közgyűlési előterjesztésből.

A tervek szerint a Szent István park magasában új gyalogos lejáróhelyet építenének az alsó rakpartra. A rakpart végén - a Dráva utcai lehajtónál - tervezési szinten meg kell teremteni annak a lehetőségét, hogy egy, a Margitszigetre vezető gyalogoshíd épülhessen a jövőben.

(Képünkön a Google Street View képe az érintett helyszínről.)