Ebben az évben idáig három új gyógyvíz minősítést adtak ki az illetékes hatóságok: a Termalonline.hu beszámolója alapján Bács-Kiskun, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei vizek érdemelték ki a címet.

Idén januárban adták ki 2023 első gyógyvíz minősítését. A Szatmár Kincse gyógyvízről van szó, amellyel a Mátészalka Városi Uszoda és Strandfürdő büszkélkedhet.

A gyógyhatást bizonyító orvosi vizsgálatok alapján, csípő- és térdízületi arthrosisban szenvedő betegeknél, a gerinc, valamint az ízületek degeneratív, kopásos megbetegedéseire és a gyulladásos megbetegedésekre is javasolt a mátészalkai víz alkalmazása.

Szintén idén kapott gyógyvíz minősítést Szolnokon a II-es számú termálkút vize. Ez a város negyedik olyan kútja, amely minősített gyógyvizet ad.

Mátészalka és Szolnok mellett idén még a kiskunhalasi fürdő 4-es számú termálkútja került be újonnan a gyógyvizes lajstromba.

Mindez azt jelenti a szaklap szerint, hogy időarányosan jól állunk, hiszen tavaly összesen kilenc gyógyvízzel gazdagodott az igazoltan gyógyhatású, minősített gyógyvizek hazai listája. A 2022-es listára rákerült többek között a fővárosban található Lukács és Paskál fürdők egy-egy kútja, valamint két marcali, egy hódmezővásárhelyi, egy tiszakécskei és egy tiszaújvárosi termálkút.

Ugyanakkor a lap megjegyzi, hogy a gyógyvíz cím megszerzésétől egy fürdő még nem lesz automatikusan gyógyfürdő. A gyógyvíz és a gyógyfürdő titulus két teljesen eltérő folyamat során szerezhető meg. Ahogy idővel mindkét címet el is lehet veszíteni. 

 

Medence mustra: csodatevő gyógyfürdőt is találtunk

Magyarországon összesen 106 gyógyfürdő és 136 termálfürdő található: a szektort folyamatos válságok sújtják, 2020-ban a pandémia miatt zártak be a fürdők, tavaly pedig a háború okozott zavart az erőben. A fürdők negyede a bezárás mellett döntött, de azért jócskán maradtak még talpon. Körbenéztünk, hogy mennyiért lehet most a gyógyfürdőkbe jegyet váltani. Bővebben --->