A miniszter az Agrárminisztérium által kiadott közlemény szerint azt sérelmezi, hogy hiába tiltakozott 11 európai uniós tagállam köztünk hazánk is Frans Timmermansnál, az Európai Bizottság ügyvezető alelnökénél a közös stratégia elkészítése és szemléletmódja ellen, a nyilvánosságra hozott dokumentum érdemben nem vette figyelembe a kritikákat.

Nagy István elismeri, hogy tagadhatatlan az erdők szerepe a biodiverzitás védelmében és a klímaváltozás elleni harcban, ezért hazánk számára prioritás a fával borított területek gyarapítása és a meglévő erdőterületek megőrzése. Ugyanakkor az agrárminiszter szerint Magyarország elutasítja, hogy "a fejünk fölött átnyúlva, a gazdálkodók és a társadalom érdekeit figyelmen kívül hagyva olyan egyoldalú megközelítést tartalmazó stratégiákat alkossanak, amelyek hazánkban ötszázezer erdőtulajdonost és több tízezer gazdálkodót lehetetlenít el."

Nagy István úgy véli, hogy a stratégia kiegyensúlyozatlan, emellett az Európai Bizottság túlterjeszkedik az uniós szerződésekben biztosított hatáskörén és a tagállami kompetenciába tartozó erdészeti politika markáns, központi szabályozását tervezi. Továbbá úgy látja, hogy a dokumentum teljesen figyelmen kívül hagyja, és nem épít az egyes tagországokban az erdők kezelésével és fenntartásával kapcsolatosan elért eddigi szakmai eredményekre. Példaként említi, hogy a Bizottság stratégiája "konkrét elképzelések megfogalmazása és a források meghatározása nélkül" szentel nagy teret a 3 milliárd fa elültetését célzó bizottsági kampánynak, de meg sem említi a vidékfejlesztés keretében több évtizede zajló és a jövőben is megvalósuló sikeres európai erdőtelepítési programokat.

Az erdőkkel kapcsolatban csak a fenntarthatóság védelmi, gazdasági és társadalmi szempontjainak együttes figyelembevételével lehet jó döntéseket hozni - véli Nagy István, aki szerint komoly hibát követ el az, aki ezek közül bármelyik elhagyásával egyetlen szempontrendszernek tervezi alárendelni ennek a fontos természeti erőforrásnak a kezelését. "Senki sem gondolhatja komolyan, hogy az erdők megőrzéséhez a gazdálkodók tönkretételét jelentő diktátumokon keresztül vezet az út" - véli a miniszter.