Az európai innovációs eredménytábla idei kiadása pozitív tendenciát mutat az uniós országok többségében. Az EU innovációs teljesítménye 2010 óta átlagosan 5,8 százalékkal nőtt. Az utóbbi 8 évben 18 uniós országban növekedett, 10 tagállamban pedig csökkent az innovációs teljesítmény. A legjelentősebben Litvániában, Máltán, Hollandiában és az Egyesült Királyságban nőtt a teljesítmény, a legnagyobb csökkenés pedig Cipruson és Romániában volt.

Idén is Svédország innovációs teljesítménye a legjobb az EU-ban, utána sorrendben Dánia, Finnország, Hollandia, az Egyesült Királyság és Luxemburg következik. Ez utóbbi ország most először került a vezető innovátorok közé. Németország az erős innovátorok csoportjába esett vissza. A sor legvégén Románia, Bulgária, Horvátország és Lengyelország sorakozik.

Globális szinten az EU csökkentette hátrányát Kanadával, Japánnal és az Egyesült Államokkal szemben. Az EU továbbra is jobban teljesít Kínánál, fölénye azonban rohamosan csökken, mivel Kína háromszor gyorsabb ütemben fejlődött, mint az EU. Dél-Koreához képest az EU teljesítménye visszaesett, azonban az elkövetkező években az uniós országok várhatóan fokozatosan behozzák majd lemaradásukat.

Az innovációs teljesítményt illetően a legnagyobb mértékű javulás a szélessávú rendszerek elterjedése, az emberi erőforrások, valamint a kutatási rendszerek vonzereje terén volt megfigyelhető. Ez utóbbi főképp a nemzetközi publikációkban való részvételnek tulajdonítható. A kutatás-fejlesztésre fordított közkiadások GDP-hez viszonyított aránya továbbra is a 2010-es szint alatt van. A jelentés szerint következő két évben az EU innovációs teljesítménye összességében várhatóan 6 százalékkal javulni fog.

Az európai innovációs eredménytábla az átlagos teljesítmény szerinti pontszámuk alapján a tagállamokat négy teljesítménycsoportba osztotta. Magyarországot - Horvátország, Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Görögország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Málta, Olaszország, Portugália, Spanyolország és Szlovákia mellett - a mérsékelt innovációs teljesítményű országok közé sorolta, ezen országok teljesítménye elmarad az uniós átlagtól.

Képünk forrása: StockSnap.io