Hatvan gyöngyöspatai érintettből negyvennégyen nyilatkoztak az Esélyt a Hátrányos Helyzetű Gyerekeknek Alapítvány felé írásban hétfő délutánig arról, hogy pénzben vagy természetben, esetleg valamilyen arányban mindkettőben kérik a szegregáció miatt nekik jogerősen megítélt kártérítést - írja a Népszava. Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozataiból az derült ki, hogy a kormány pénzt nem akar fizetni, hanem csak természetbeni juttatásokban akarja a megítélt kártérítést teljesíteni.

A dokumentumban arra is kitértek, hogy részt akarnak-e venni azon az egyeztetésben, amelyet a tankerület és az önkormányzat kezdeményezett a kártérítés természetbeni kifizetéséről - tudta meg a napilap Farkas Lillától, az alapítvány jogi képviselőjétől, aki pertechnikai okokból nem árulta el e nyilatkozatok tartalmát.

Farkas Lilla elmondta még, hogy hétfőn kapták meg azt a felülvizsgálati kérelmet, amelyet a kártérítés kifizetését ellenezve a Kúriához intéztek az alperesek. Felperesként ebbe jogukban van betekinteni, így ennek elolvasása után reagálnak majd az abban foglaltakra. E szerint újabb jogvita kezdődhet.