Folytatódik a rossz minőségű élelmiszerek elleni hadjárat, amelynek eredményeként már megjelent a virsli- és kenyérrendelet, valamint készülőben van egy szabályozás, amely számos süteménynél csinál rendet, emellett a fűszerpaprikáknál is az eddiginél nagyobb szigor jön. A sor pedig újabb elemekkel bővül.

Ebben az évben a gyorsfagyasztott ételekre készül olyan irányelv (szabályozás), amelynek célja, hogy a korábbinál jobb minőségű élelmiszerek jöjjenek ki az ételgyárakból - erősítette meg a Buksza élelmiszeriparból származó információit a Földművelésügyi Minisztérium. A gyorsfagyasztott ételek mellett a minőségi jelzéssel ellátott húskészítmények és az úgynevezett ciderek - az alma erjesztésével készült alkoholos italokra - is készül egy irányelv, amely a minőséget garantálja a jövőben.

Húsosabb virslik

A már említett virslirendelet idén augusztustól hoz az eddiginél nagyobb legalább 51 százalékos hústartalmú virsliket. Emellett a szafaládénál, a krinolinnál, a debreceninél és több más hasonló terméknél előírják a kötelező hústartalmat augusztus 1-től.

Mennyi hús lesz a virslikben és társaikban?
HúskészítményKötelező hústartalom 2017 júliusától (%)
Jelenlegi előírt hústartalom (%)
Virsli5140
Párizsi (parizer)5140
Krinolin5540
Zala felvágott6050
Debreceni (csemege)5545
Sütőkolbász6550
Forrás: Buksza-gyűjtés, Magyar Élelmiszerkönyv, Földművelésügyi Minisztérium

Kenyerek és százalékok

A tárca szándékai szerint a virslik mellett a kenyerek is jobb minőségűek, tartalmasabbak lesznek, íme a legfontosabb - idén július 22-től kötelezően betartandó szabályok:

  • A rozskenyeret legalább 60 százalékban rozslisztből kell készíteni, a sima (búza) liszt arány maximum 40 százalékos lehet. (A rozskenyérnél eddig a minimális rozsliszttartalom csak 40 százalék volt.)
  • A rozsos kenyérnél a rozsliszt aránya minimum 30 százalék, míg a búzaőrleményé 70 százalék. (A rozsos kenyér esetében a minimális rozsliszttartalom 15,1 százalékos volt.)
  • Tönkölykenyérnek hívott termék esetében legalább 60 százalékban kell a tönkölybúza-őrlemény arányának.
  • A kukoricás kenyérnél 100 kiló lisztre vetítve legalább 5,5 kiló extrudált kukoricapehely-lisztet vagy egyéb kukoricaőrleményt kell felhasználni.
  • A Graham-kenyér csak akkor lesz szabályos - tehát csak akkor szabad ezen a néven forgalmazni -, ha a Graham-liszt aránya legalább 90 százalékos.