A Kúria döntésének tudatában levetettem a leplet és egyelőre nincs is szándékomban visszatenni, mivel jelen állás szerint igazat vagy részben igazat adott nekünk a bíróság - mondta a Golgota tulajdonosa, az Egyesült Államokban élő műgyűjtő-üzletember Pákh Imre a Magyar Időknek (MI).

Kúria kedden hatályon kívül helyezte a Munkácsy Mihály Golgota című festményének védetté nyilvánításáról szóló per jogerős ítéletét, és döntésében új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot. Mint ismert, a védetté nyilvánítást a Miniszterelnökség kezdeményezte a hatóságnál, hogy Pákh ne vigye ki a képet az országból, miután nem sikerült megállapodnia a festmény áráról a képet megvásárolni szándékozó Magyar Nemzeti Bankkal.

Pákhnak jelenleg nincs szándékában eladni a trilógia egyetlen magántulajdonban lévő képét, de ez nem jelenti azt, hogy egy hónap múlva nem fog valaki jelentkezni. - A Golgota egy különleges kép, amely vonzza a gazdag gyűjtőket, ha elhagyja Debrecent és ki van állítva például Budapesten vagy Bécsben. A potenciális vevők azonnal tesznek egy ajánlatot, amint meglátják a saját szemükkel - nyilatkozta a tulajdonos a lapnak.

Jelenleg nem tárgyal az MNB-vel

A kép állami tulajdonba vételén korábban munkálkodó MNB Értéktár programjával jelenleg nincs semmilyen kapcsolata, de ez nem jelenti azt, hogy a magyar állam más szervével nem tárgyal a kép jövőbeni sorsáról. - A Golgota helye Debrecenben van a trilógia tagjaként, azért vettem meg az előző tulajdonostól, aki tényleg el akarta adni egy amerikai gyűjtőnek, a vétellel ezt gátoltam meg - tette hozzá Pákh Imre. A Kúria kedden bejelentett döntése kapcsán megjegyezte: jogászai jelenleg vizsgálják a határozatot és annak várható következményeit - olvasható a MI-ben.