Név nélkül nyilatkozó EU-s források derűlátóan nyilatkoztak annak lehetőségéről, hogy a következő hat hétben megszülethet az egyezség a magyar kormány és az Európai Bizottság között a pandémia utáni helyreállítást szolgáló, pénzügyi alap Magyarországra eső részének felhasználásáról. Az ügy előzménye, hogy a felek megállapodtak a tervről szóló tárgyalások határidejének szeptember 30-ig tartó meghosszabbításáról - jelentette be Veerle Nuyts, az Európai Bizottság illetékes szóvivője több magyar sajtóorgánum szerint.

Magyarországnak 2511 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás jár 2021-2024 között az Európai Unió helyreállítási és ellenálló-képességi alapjából. Az EU27-ek közös hitelfelvételéből származó pénzt a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére és a gazdaság élénkítésére lehet felhasználni. Elköltésének szigorú szabályai és feltételei vannak, amelyekről az alapot kezelő Európai Bizottsággal kell megállapodni. A nemzeti tervet a tagállami pénzügyminiszterek hagyják jóvá, csak ezután kezdődhet meg az idén esedékes előleg kiutalása.

Ha az Európai Bizottság egy bő hónap múlva valóban zöld utat ad a magyar helyreállítási tervnek, és ezt követően a tagállami pénzügyminiszterek is rábólintanak, akkor reális esély van rá, hogy Magyarország az év végén vagy legkésőbb a jövő év elején hozzájut a támogatás 13 százalékát kitevő előleghez, ami 326 milliárd forint.