Maréknyi csalódott és didergő ember előtt ismerte el a vereségét és okolta mindezért a kormánypropaganda által befolyásolt magyarok tömegeit Márki-Zay Péter, az egységes ellenzék miniszterelnök-jelöltje vasárnap éjjel. A hatpárti összefogás ellenére sem sikerült megszorongatni az Orbán Viktor vezette Fideszt, ráadásul a repedések a hangoztatott egységben már eddig is látszottak, a vereség hatására pedig látványosan kibuktak.

Feltűnő volt az eredményvárón, hogy azon milyen kevés ellenzéki politikus jelent meg, majd amikor – meglehetősen hamar – egyértelmű lett, hogy mindössze annyi a választás tétje, hogy meglesz-e a Fidesz kétharmada, ők is felszívódtak.

Még látványosabb volt az, hogy a színpadra Márki-Zay mellé mindössze Budapest párbeszédes főpolgármestere, Karácsony Gergely és a Donáth Anna, a Momentum elnöke állt ki.

Mind Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció és Jakab Péter, a Jobbik elnöke külön videoüzenetben értékelt, és mindketten rögvest Márki-Zay nyakába varrták a felelősséget a vereségért.

Az ellenzéknek és a Fidesz ellenfeleinek csekély reményeik maradnak. Márki-Zay annyit tudott lelkesítően mondani az amúgy sem túl nagy, a rossz eredmények és a hideg miatt eleve jócskán megfogyatkozott tömegnek, hogy a Fideszt elviszi a népharag, az egységes ellenzék pedig ott lesz, hogy elkapja a lepattanót.

Erre annyit lehet csak mondani: kevés.

Nehéz megjósolni, merre tart Márki-Zay politikai pályafutása, de nem vállal senki túl nagy kockázatot azzal, ha azt mondja, aligha áll ellőtte fényes jövő, miután a korábban legalább a látszatra valamelyest adó politikai szövetségesei az első adandó alkalommal ejtették. Tovább gyengíti pozícióját, hogy a bázisának számító Hódmezővásárhelyen is kikapott régi helyi riválisától, Lázár Jánostól.

A cikk a szerző véleménye, ami nem feltétlenül egyezik meg a Napi.hu álláspontjával.