Az önkormányzat, a tanyagondnoki szolgálat és helyi választási bizottság sértette meg a választási eljárási törvényt Hortobágyon: a városvezetés már a voksolás napja előtt meghirdette Tanyajárat nevű menetrendszerű buszjáratát, hogy ezzel szállítson szavazókat a választás napján. A Hajdú-Bihar megyei 5. számú választókerületi választási bizottságnál tett kifogás után szombaton eltiltották ettől az önkormányzatot, de vasárnap reggel a Tiszta szavazás program helyi őrszemei mégis választók szállításáról tettek bejelentést - írták Facebook-oldalunkon

A beszámoló szerint öten szálltak ki a Hortobágyi Önkormányzat „Daróczi Ignác terv” feliratú bordó kisbuszából vasárnap reggel a Hortobágy 1-es számú szavazókörnél.

Szavazás után a busz felvette és elvitte az utasokat. A menetrend szerint a busznak negyed 10 körül kellett volna megérkeznie Hortobágy 2-es számú szavazóköréhez, de ez végül nem történt meg.

A civil szervezet Borsod-Abaúj-Zemplén megyében egy ennél is súlyosabb csalási kísérletről számolt be: a megye 6. számú választókerületében lévő Ongán beszélgetnek helyiek arról, hogy 10000 forintot fizetnek szavazatokért.

Videófelvételt is készítettek a csalási kísérletről, amelyen arról beszélnek a felbújtók, hogy a választónak, akkor fizetnek, ha telefonos fotóval bizonyítják, hogy az elvárt helyre húzták az ikszet.

A Tiszta Szavazás koalíciót alkotó Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogászai kifogást adtak be a választási bizottsághoz a választás rendjéről szóló törvény megsértéséről.

Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt még reggel jelentette be, hogy 1 millió forintot fizetnek annak, aki bizonyítékkal rendelkezik arról, hogy valakik csalni próbálnak a választáson.

A Tiszta szavazás programban 9 megyében több száz önkéntes őrszem, szórólaposztó, és két tucat jogász segít elkerülni, dokumentálni és bejelenteni a választási visszaéléseket.

Telefonon a 0630/722-33-56-os számon, továbbá a [email protected] email címen kérhetnek jogsegélyt, akik visszaélést tapasztalnak. A választás napján több mint 20 jogász fogja várni a hívásokat.

A választásról szóló percről percre tudósításunkat itt követheti, kattintson!