Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Hamarosan országossá bővülhet a Pécsről indult Közösségi Kiállás a Pedagógusokért (KKP) kezdeményezés - adta hírül az Euronews. A program azokat a vállalkozásokat fogja össze, amelyek hajlandók kedvezményeket kínálni a tanároknak és óvónőknek, hogy segítsék őket a mindennapokban, és felhívják a figyelmet a bérrendezés szükségességére.

Pécsett bő egy hét alatt megduplázódott a résztvevők száma. Nemcsak kávézók, pékségek jelentkeztek, hanem például egy autókozmetika, egy riasztók telepítésével foglalkozó cég, egy számítógépszerviz, sőt, egy varroda is.

„Kaptam megkereséseket más városokból is, leendő aktivistáktól, akik azt mondták, hogy a saját kis mikroközösségükben, illetve városukban nagyon szívesen felkarolnák és koordinálnák ezt az ügyet. Ez konkrétan három embert jelent egyelőre, egyet Budapesten, egyet Dunaújvárosban és egyet Egerben - mondta a hírtévének Putz Ádám, a KKP alapítója.

A Pécsi Tudományegyetem adjunktusaként dolgozó Putz azt is elmondta, hogy a reakciók egyelőre jórészt pozitívak. Bár volt olyan személy, aki elsőre megalázónak érezte a kedvezményeket, a program Facebook-csoportjában szavazó pedagógusok 86 százaléka élni szeretne velük.

A KKP a rendszer anomáliáira szeretné felhívni a figyelmet. Rendszerkritikaként fogalmazom én ezt meg, ami nem köthető egyik politikai oldalhoz sem. Sokkal régebb óta húzódik már ez a probléma, minthogy azt egy konkrét politikai oldalhoz vagy párthoz lehessen kötni

 - nyilatkozta a kezdeményező.

A tanárok évek óta harcolnak a fizetésük és munkakörülményeik javításáért, az utóbbi időben tüntetések mellett - azok betiltásával - már polgári engedetlenséggel is, de egyelőre eredménytelenül.

A kormány nem strapálja magát

Szerdán kiderült, hogy a Belügyminisztérium nem támogatja a tanárszakszervezetek követeléseit. A tárca levele és - Orbán Viktor hétfői parlamenti felszólalása szerint - a következő években 10-10 százalékos béremelésre számíthatnak a pedagógusok, ez a jelenlegi infláció szintjénél is alacsonyabb (az éves inflációs prognózis 11-12 százalék - a szerk.).