Több ezer milliárd forint hiányzik a 2021-es magyar büdzséből, a törvényt módosítani kellene, a javaslat sehol - summázta a helyzetet a napilap.

Egymásnak ellenmondó üzeneteket küld a 2021-es költségvetéssel kapcsolatban Varga Mihály pénzügyminiszter, aki szerint azt egyrészt megváltozott helyzethez igazítva módosítani kell, másrészt viszont - az uniós költségvetési vétó belengetése után - arról is beszélt, hogy a jövő évi kiadások finanszírozása megoldott.

A piac tisztánlátása érdekében is szükség lenne a jövő évi büdzsé módosítására, ám ennek a javaslatnak egyelőre híre-hamva sincs. A költségvetés elfogadására és módosítására vonatkozó szigorú szabályok miatt már nincs is lehetőség arra, hogy a parlament idén elfogadja a 2021-es költségvetési törvény módosítását.

Ellenzéki képviselők szerint azonban nem lehet kizárni, hogy december utolsó ülésnapjain egy, a témától teljesen különböző törvényjavaslat módosításához csapva megjelenik a ház előtt a terjedelmes költségvetési módosítás - írta a Népszava. (A jelenleg érvényes ülésterv alapján az idei utolsó ülését december 14-15-én tartja a parlament.)

A 2021-es költségvetési törvény nyár eleji elfogadásakor azzal kalkuláltak, hogy a költségvetési deficit idén 412 milliárd forint lesz - pedig már akkor nyilvánvaló volt, hogy ez képtelenség -, most épp ennek kilenc-tízszerese, 3600-4000 milliárd forint a kormányzati hiánycél. Ez a makrogazdasági alap már önmagában végrehajthatatlanná teszi a büdzsét, erre jönnek azok a hiánynövelő intézkedések, amelyekről a kormány a 2021 költségvetés nyár eleji elfogadása után döntött.

Eközben a 2021-es tartalékokkal is gond van: a járványügyi védekezésre 25 milliárd, a béremelésekre 184 milliárd és a költségvetés általános kiadásaira 118 milliárd forint van félretéve. A jegybank számításai szerint a 2021-es költségvetés teljes tartaléka alig 210 milliárd forintra, a GDP 0,4 százalékára rúg, ami még egy vírusmentes évben is nagyon szerény tartalék.