Sajtóinformációk szerint a kormánytagok sem tudtak arról, hogy Maric távozni akar tisztségéből. A miniszter egyedül Andrej Plenkovic horvát kormányfőnek szólt a terveiről.

A 45 éves tárcavezető nem volt tagja egyik pártnak sem, és hat évig állt a pénzügyminisztérium élén. A Plenkovic vezette kormány legnépszerűbb minisztere volt. Egyes találgatások szerint a magánszférába távozik.

Maric több adóátalakítást hajtott végre az évek során, jelentős szerepet játszott az államháztartás rendezésében és a költségvetési kiadások reformjában.

Helyét Marko Primorac, Kolinda Grabar-Kitarovic volt államfő gazdasági tanácsadója, jelenleg a zágrábi közgazdasági egyetem professzora veheti át.

zek az euróbevezetés következő lépései

Horvátország az euróövezet huszadik tagja lesz 2023. január elsejétől. 

Az Európai Parlament keddi álláspontját továbbítják a horvát euróbevezetés véglegesítéséről döntő eurózóna-tagoknak.

A folyamat azzal zárul majd, hogy az Európai Tanács – az Európai Parlamenttel és az Európai Központi Bankkal folytatott konzultációt követően – várhatóan még júliusban három, az euró horvátországi bevezetéséhez szükséges jogszabályt fogad el. Továbbá megállapítják azt az árfolyamot, amelynek alapján 2023. január elsején a kuna euróvá konvertálódik.

Horvátországban az árakat szeptember 5-étől kunában és euróban is ki kell majd írni. Az árak kettős kijelzése 2023 végéig marad érvényben. A kunát - az euró hivatalos bevezetésének időpontjától - költségek nélkül beváltják a bankok, a Horvát Posta és az állami pénzügyi intézet (FINA). A Horvát Nemzeti Bankban (HNB) pedig korlátlan ideig, ingyen lesz átváltható.

Litvánia és Horvátország is megelőzte Magyarországot

Az Európai Központi Bank 2020 júliusában vette fel Horvátország devizáját az "euróövezet előszobájának" tartott ERM-2 árfolyam-mechanizmusba. A jelenleg 19 országot tömörítő euróövezet utoljára 2015-ben bővült, amikor Litvániában bevezették az eurót.

A magyarok több mint kétharmada (70 százaléka) támogatja a mihamarabbi euróbevezetés és a forint lecserélésének ötletét - derült ki a Napi.hu számára a Pulzus Kutató által készített áprilisi közvélemény-kutatásból. A lépésnek azonban egyelőre igen csekély a realitása.