Az előző évekhez hasonlóan a kormányzati szektor hiánya 2017-ben is a kitűzött 2,4 százalékos GDP-arányos hiánycél alatt, 2,2 százalékon teljesült, az év végi államadósság pedig 2016-hoz képest úgy csökkent 2,6 százalékponttal, hogy az adatsorban már az Eximbank is szerepel. A korábbi adatközléshez képest a tavalyi GDP-arányos államadósság 0,3 százalékponttal lett alacsonyabb.

A mostani jelentés számai a tavaszihoz képest teljesebb képet mutatnak, hiszen már a zárszámadási adatokat, a költségvetési és statisztikai jelentéseket is figyelembe vette.

QP | Quality Placement

Idén a kormány változatlanul 2,4 százalékos uniós módszer szerinti hiánycél teljesülésével számol. A központi költségvetés és az elkülönített állami pénzalapok pénzforgalmi egyenlege 1979,1 milliárd forintot érhet el, mivel a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus pénzeinek felhasználása várhatóan 2019-ben és 2020-ban éri el csúcspontját, vagyis az uniós társfinanszírozás is ezekben az években tetőzhet.

A kabinet eben az évben továbbra is jelentős mértékben megelőlegezi az uniós forrásokat. A prognózis számol azonban azzal, hogy még az év hátralévő részében több százmilliárd forintnyi uniós pénz érkezik Brüsszelből, az ezzel ellentétes híresztelések nem megalapozottak - fogalmazott Varga.

A maastrichti adósságmutató idén várhatóan a GDP 72,9 százalékára csökkenhet, vagyis a konvergenciaprogramban tavasszal jelzett 0,4 százalékpontos adósságcsökkenés teljesíthető - mondta a pénzügyminiszter.

Képünk forrása: AFP Photo/Dieter NAGL