Az orosz-ukrán háború miatt a közép-kelet-európai térség sokkal kockázatosabb régiója lett Európának, ami látszik a befektetések megítélésén, a térségi valuták árfolyamán és a kamatszintek emelkedésén is - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter egy szegedi lakossági fórumon az RTL Híradó beszámolója szerint.

E hatás mélysége nagyban függ attól, hogy a háború meddig tart, és a szankciók milyen szintre terjednek ki. A politikus a januári magas áfabevételt a gazdaság teljesítményének tulajdonította.

A háború előtt 2022-re is jóval 5 százalék feletti gazdasági növekedésre számítottak.

De most át kell írni a terveket, ezzel viszont már megvárnák a választást

 

- mondta Varga Mihály. A pénzügyminiszter a voksolás : után az első és legfontosabb lépésnek nevezte, hogy a háború okozta gazdasági nehézségekhez és károkhoz igazítsák a magyar államháztartást.

A pénzügyér beszélt az üzemanyagok jövedéki adójának csökkentéséről is. Emiatt bármikor kötelezettségszegési eljárás indulhat Magyarországgal szemben, ugyanakkor a magyar kormány szerint minden ország törekszik arra, hogy legalább átmeneti időszakban segítsen az üzemanyagot használóknak. A kabinet pedig a miniszter szerint egyszerre próbál segíteni a vállalkozásoknak, háztartásoknak és a gépjárműhasználóknak, valamint fékezni az inflációt.

Az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos fejleményeket ezen a linken követheti.