Egy korszakhatárban vagyunk, vagyis az aranykor, ami mögöttünk van, kezd véget érni - mondta el Varga Mihály pénzügyminiszter a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) 57. Közgazdász-vándorgyűlésén, Nyíregyházán a Portfolio.hu tudósítása szerint.

A romló külső környezet az Európai Unióra és Magyarországra is hatni fog, de jelenleg még nincs recesszió - tette hozzá. A kínai gazdaság növekedése lassul, de még mindig 6 százalékkal bővül, az USA GDP-je 2 százalék körüli mértékben nő, azonban az EU növekedése ennél is lassabb. A német ipar már közel egy éve gyengélkedik, azonban a szolgáltató szektorban még nincs visszaesés - értékelte a helyzetet a pénzügyminiszter, aki szerint a szolgáltató szektor jó teljesítményénének köszönhető, hogy még nincs recesszió. Azonban az üzleti bizalom 2012 óta nem volt ilyen alacsony Németországban - mutatott rá a pénzügyminiszter.

Nem úgy lesz!

A Portfolio.hu szerint Matolcsy György MNB-elnök a közgazdász vándorgyűlésen arról beszélt, hogy a német problémák 6-9 hónap alatt begyűrűznek Magyarországra. Varga ennek elletmondva kijelentette: a német ipar lassulása nem gyűrűzik be Magyarországra.

Nem igaz, hogy 6 hónap alatt begyűrűzik hozzánk a német ipar lassulása, ugyanis ők már közel egy éve lassulnak, és nálunk ennek nyoma sincs.

Varga szerint ennek egyebek mellett az az oka, hogy prémium autógyártók jöttek Magyarországra, amelyek jól teljesítenek.

Repeszt a magyar gazdaság

A Pénzügyminisztérium közleménye szerint Varga Mihály a magyar gazdaságról elmondta, hogy az első félévi 5,1 százalékos GDP-bővülés 2,4 százalékát a belső motorok, 1,6 százalékát a kormányzati intézkedések - az adó- és bérmegállapodás, a lakhatást segítő intézkedések, az állami beruházások, a Versenyképesebb Magyarországért Program és a Gazdaságvédelmi Akcióterv -, 0,9 százalékát a külső kereslet adták, és a növekedéshez csupán 0,2 százalékkal járultak hozzá az uniós források.

Varga szerint az is jó jel, hogy a magyar gazdaság szereplői - a 2008-as válsághoz képest - jelentős tartalékkal rendelkeznek. A lakosság és a vállalatok eladósodottsága alacsony szinten van, a magyar bankrendszer sokk-ellenállóképessége jó, az államháztartás tartalékai magasak, az államadósság deviza- és külföldiek kezében lévő aránya jelentősen csökkent, a foglalkoztatás aránya átlépte a 70 százalékot.

Varga szerint több tényezőre kell figyelni a jelenlegi helyzetben:

  • Fontos megőrizni az egyensúlyt. A fiskális túlköltekezést és a tartalékok felélését el kell vetni, mert a fiskális szigor ad nekünk hitelességet.
Az nem megy, hogy azt mondjuk, hogy csináljunk nullás költségvetést az egyik évben, a másik évben pedig azt, hogy kezdjünk el költekezni

- fogalmazott a Portfolio.hu szerint.

  • Meg kell próbálni a beruházási rátát magas szinten tartani, hogy a felzárkózási ne törjön meg.
  • Kiszámítható, stabil árfolyam kell. A befektetők számára egy komoly aggodalom, ha nem stabil a deviza, és a munkavállalók bérnövekedése is elveszik, ha leértékelődik a forint.
  • A munkaerő-tartalék mozgósítása is fontos. Vissza kell terelni az elsődleges munkaerőpiacra a közmunkásokat és munkanélkülieket. Emellett Varga a nyugdíjasok és a nők foglalkoztatottságát is emelné.
  • A szakpolitikai javaslatok végrehajtása.
  • Növelni kell a vállalatok versenyképességét, különösen kis- és közepes vállalatokét.
  • Meg kell őrizni a politikai és pénzügyi stabilitást.