A szokásos kétévenkénti gazdasági konzultáció keretében az IMF delegációja március 5-17 között Magyarországon tartózkodott - közölte az NGM sajtó a látogatás utolsó napján . Ahogy az elmúlt években idén sem zárta a látogatást közös sajtótájékoztató, amire a korábbi évtizedekben rendszeres példa volt. Az IMF a konzultáció eredményéről zárónyilatkozatot ad ki, melyet az IMF Igazgatótanácsa fogad el és hoz nyilvánosságra - derül ki a közleményből. A korábbi szokásoknak megfelelően ilyenkor nem csak a kormányzati szervekkel, hanem a jegybank, a kutatóintézetek, és a Költségvetési Tanács vezetőivel is egyeztetnek.

A mostani az első hivatalos tárgyalássorozat azóta, hogy Magyarország a lejárat előtt, 2013-ban visszafizette az IMF-nek a 2008-ban felvett 20 milliárd eurós hitelt, és az IMF budapesti irodája is bezárt - emlékeztet az NGM.

A megbeszélésen a felek egyetértettek abban, hogy az ukrán válság rontja a térség gazdasági megítélését, ezért a helyzet mielőbbi rendeződése közös érdekük.

A találkozón a tárca vezetője ismertette azokat a kedvező eredményeket, amelyek hosszútávon is fenntartható, kiegyensúlyozott szerkezetű növekedést biztosítanak Magyarországnak. A 2013-ban bekövetkezett gazdasági fordulatnak köszönhetően a 2014. évi növekedés a kormány által korábban prognosztizált 2 százalékos mértéknél is magasabb lehet. Pozitív folyamatok indultak el a beruházásoknál, jelentősen nőtt a vállalati szektor teljesítménye, javult a foglalkoztatás, több mint 4 millióan dolgoznak az országban.