A 2013-as növekedési fordulat óta minden évben három százalék körüli értékkel emelkedett a gazdaság teljesítménye, és az idén is ehhez hasonló adat várható. 26 éve nem dolgoztak olyan sokan, mint most, hat éve még 12 százalék volt a munkanélküliségi ráta, mostanra 5 százalékra csökkent. Az ország fizetési mérlege is évek óta többletben van, és az uniós források felhasználásában is élen jár Magyarország - ismertette az eredményeket Varga Mihály.

A növekedés nem társult a külső- és belső egyensúly megbomlásával, vagyis nem hitelből finanszírozta az ország a növekedést, az eredmények elérése közben az államháztartás stabil maradt, a költségvetési hiány és az államadósság csökkent.

A magyar gazdaság átalakítása sikeres volt, ezt megerősítette az Európai Bizottság, az OECD (Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet), valamint a nagy hitelminősítő intézetek - mondta a miniszter.

A Fitch Ratings után pénteken a Standard & Poor's is felminősítette az ország adósbesorolását, így Magyarország most már ténylegesen a befektetésre ajánlott kategóriába került. A magyar gazdaság teljesítménye és a piaci értékítélet azonban már évekkel ezelőtt megelőlegezte a felminősítést, hiszen nem volt olyan makrogazdasági mutató, amiben ne ért volna el javulást az ország.

Szólt arról is, hogy a magyar gazdaságpolitika fókuszában most az áll, miként tartható fenn és növelhető a gazdasági teljesítmény, valamint kulcskérdés az is, hogy az uniós támogatások hogyan használhatók fel még hatékonyabban és átláthatóbban.

A 2014-2020-as időszakban 12 ezer milliárd forint uniós gazdaságfejlesztési forrás áll rendelkezésre, ezt a kormány a gazdasági növekedés fenntartására, a versenyképesség és a foglalkoztatás növelésére szeretné fordítani - mondta Varga Mihály.

Az unió kohéziós politikája, amelynek alapvető törekvése a gazdasági és a társadalmi konvergencia megteremtése, kiemelten fontos Magyarország számára. Közös cél a regionális fejlettségi különbségek csökkentése és az életszínvonal javítása. "Azt, hogy mennyire leszünk sikeresek ezen törekvések megvalósításában, alapvetően meghatározza, hogy az audit folyamatban milyen minőségű munkát tudunk elvégezni, az ellenőrzési folyamat ugyanis része az európai uniós támogatások felhasználásának" - fejezte be Varga Mihály.

Marc Lemaitre, az Európai Bizottság regionális és várospolitikai főigazgatóságának főigazgatója azt mondta, két fontos kihívás előtt állnak most az audit hatóságok: a 2007-2013-as időszak lezárása és a 2014-2020-as időszak hatékony elindítása. Ez a két téma kiemelten szerepel a találkozó workshopjain és előadásain is. A 2007-13-as időszak lezárásával kapcsolatban nagyok az elvárások, bizonyítaniuk kell, hogy az audit rendszer hatékonyan működik, bizonyítani kell a korrekciós képesség hitelességét, és meg kell találni az esetleges szabálytalanságokat. A 2014-2020-as időszakban a fő cél a kohéziós politikában az egyszerűsítés és a program teljesítése - mondta a főigazgató.

 

QP | Quality Placement