A városligeti parkfelújítás beígért nagy dobása . az öt évvel ezelőtt kiírt tájépítészeti pályázatot elnyerő Garten Studio tervei szerint - az 1894-ben megszüntetett Páva-sziget visszaállítása és a Vajdahunyad várának körbecsónakázhatóvá tétele lenne - írja a Népszava. Ki kellene alakítani egy új 700 méter hosszú, 9 méter széles csatornaágat, amely összeköti a jelenlegi Állatkert melletti Felső-tavat a Városligeti körút alatt a Vajdahunyad várának árkával.

Az új csatorna keresztezi a kisföldalatti nyomvonalát, a Kós Károly sétányt, ráadásul át kell hidalni a Felső-tó és Műjégpálya területén lévő Alsó-tó közötti mintegy négy méter szintkülönbséget is. Ezt a Felső-tóból ismert lépcsős rendszerekkel és csobogókkal oldanák meg, amelyek egész éves működtetése nem lenne olcsó.

A tó - a műjégpálya területét leszámítva - egész évben vízzel borított lesz és vízfelülete 6,5 hektárra nő. A tómeder a jövőben sem lesz természetes, továbbra is mesterséges aljzatot kap, mivel a városligeti talaj olyan jó vízelvezető, hogy meleg nyarakon biztosan kiszáradna. Az átalakítás leghamarabb 2023-ra készülhet el.

- A Városliget Zrt. arra hivatkozva építené vissza a szigetet, hogy az szerepelt a Liget Nebbien Henrik által rajzol eredeti tervein. Igen, azon valóban volt egy tó, csakhogy az akkor még egy természetes tómeder volt és egy patak táplálta, amit a Millenniumra betemettek. A mostani tervek nem egy patakról, hanem egy új betonvályúról szólnak, amelyben árammal keringetik a vizet. A kiszolgáló műszaki berendezések telepítése és a nagy kiterjedésű partrendezés pedig szinte bizonyosan elpusztítja a parton álló 150-180 éves platánokat és a mocsárciprusokat – háborog Garay Klára, Podmaniczky-díjas városvédő.