A Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint a szülő írásban nyilatkozik arról, hogy a gyermeke nem szenved fertőző betegségben. A felügyelet munkanapokon 6 és 18 óra között biztosítható úgy, hogy egy csoportban legfeljebb 5 gyerek legyen.

A gyermekfelügyelet ellátása szakképesítéshez kötött, ezek a következők:

  • bölcsődei ellátási,
  • napközbeni gyermekfelügyeleti,
  • köznevelési intézményben pedagógus- vagy nevelő oktató munkát közvetlenül segítő képesítés.

A munkahelyi gyermekfelügyelet létrehozását legkésőbb a tevékenység megkezdését megelőző napon be kell jelenteni a polgármesternek és a népegészségügyi feladatkörében eljáró járási hivatalnak. A polgármester a bejelentésről tájékoztatja a minisztert.

A gyermekfelügyelet végzésére foglalkoztatott személy 2020. április, május és június hónapra a járulékalapot képező jövedelme után kizárólag a 4 százalékos mértékű természetbeni egészségbiztosítási járulékot, de legfeljebb 7710 forintot fizet. Ez a járulékfizetés nem érinti az adott személy társadalombiztosítási és munkaerőpiaci ellátásokra való jogosultságát és az ellátások összegét. A felügyelők után a munkahelynek szociális hozzájárulási adót és szakképzési hozzájárulást nem kell fizetnie.

A rendelet nem szól a munkahelyi gyermekfelügyelet térítési díjáról. A települési óvodák ügyeleténél ugyanis nem kell térítési díjat fizetni.

Kötelező óvodai és bölcsődei ügyeletet biztosítaniuk az önkormányzatoknak azokon a településeken is, ahol a koronavírus-járvány miatt bezárták ezeket az intézményeket - mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára a Kossuth rádióban. Az új rendelet szerint az önkormányzat eldöntheti, milyen kapacitásokat használ fel, de az ügyeletért magánbölcsődék esetén sem kérhetnek pénzt, egy csoportban pedig legfeljebb öt gyermek lehet.

Lehetővé tették, hogy a bölcsődei dolgozókat a polgármester átirányíthassa másik szolgáltatóhoz. A dolgozók az eddigi fizetésüket kapják az új feladatkör után is.

A bölcsődei ellátást nyújtó szolgáltatók állami támogatásának megállapításakor a veszélyhelyzet idején a veszélyhelyzet első napját megelőző napon beíratott gyermekek számát veszik alapul. Így a családi- vagy a magánbölcsődék is képesek biztosítani a működésüket.

Továbbá a munkaadók is szervezhetnek munkahelyi gyermekfelügyeletet dolgozóik 14 éven aluli gyermekeinek. A munkaadónak csak bejelentési kötelezettsége van, és adókedvezményt is kap - mondta az államtitkár az MTI beszámolója szerint.