"Karinthy Márton csaknem négy évtizeden át modern polgári, színészcentrikus színházat vezetett. Szeretném ezt tovább vinni, emellett sok és nagy teret adni a fiatal alkotóknak" – mondta az új igazgató, a színész-rendező Berettyán Nándor az MTI beszámolója szerint.

Berettyán 28 éves, és eddigi tapasztalata csak a Vidnyánszky Attila által vezetett Nemzeti Színházból származik: miután 2017-ben elvégezte a Kaposvári Egyetemet Vidnyánszky színészosztályában, egyből ide került - írja a hvg.hu.

Az, hogy a Karinthy Színház a Magyar Teátrumi Társasághoz (MTT) kerül, 2020 elején derült ki abból, hogy a kormány megítélt 300 millió forint ingatlanvásárlási támogatást a Teátrumi Társaságnak, az épület és a színházat üzemeltető nkft. megvásárlásával "továbbvigyék" Karinthy Márton örökségét.

Szabó László, az MTT titkára a sajtótájékoztatón azt mondta: "különleges felelősség" a Teátrumi Társaság számára a Karinthy tulajdonlása, mert most először végeznek működtető-felügyelő funkciókat egy színházban.

Karinthy Márton halála után vezetői válság alakult ki a Karinthy Színházban, ami egyebek mellett ahhoz vezetett, hogy távozásra kényszerült Földes Eszter színész, akit Karinthy Márton igazgató a halála előtt megbízott azzal, hogy legyen a színház művészeti vezetője. Ezt azonban a színház akkori ügyvezetői csapatának egyik tagja nem fogadta el. A fő indok Földes állítása szerint az volt, hogy egy nála tapasztaltabb vezetőt akartak kinevezni a színház élére, annak biztonsága érdekében. Az ügyről bővebben a hvg.hu-n olvashat.