Kamatot emel júniusban a Magyar Nemzeti Bank (MNB), illetve egy kamatemelési ciklust indít a monetáris tanács – mondta a Portfolio.hu konferenciáján Virág Barnabás, a jegybank alelnöke.

Valós kockázat, hogy híres utolsó mondat lehet abból is, hogy ezen a megugráson még átnézünk

- mondta Virág, utalva arra, hogy a jelenlegi gazdasági élénkülés mellett az infláció is ismét egy számottevő tényező lesz, noha ez az elmúlt évtizedben nagyon másként alakult.

A legújabb statisztika szerint április után májusban is 5 százalékot meghaladó inflációs ráta volt. Ezért a jegybank módosítja előrejelzését, és immár 6 százalékot meghaladó növekedés mellett az össztermékben akár 4 százalék feletti átlagos inflációval számol 2021-ben.

Ezzel a mutató tartósan felül maradna az MNB 3 százalékos céljához szabott tűréssávon.

A szigorítási ciklus első lépéseként a júniusi kamatdöntéskor és az aktuális inflációs jelentés ismertetésével egy időben új pályára lép a jegybank. Már egyből egy látványos lépésre lehet számítani, ezzel minden bizonnyal a meghatározó, egyhetes eszköz kamatának emelését készíti most elő a jegybank.

A bankrendszer számára is fontos lesz az új korszak, mivel most már magasabb kamatszintek mellett tudnak működni a szolgáltatók. Ezzel együtt a jegybank még mindig nem elégedett a digitalizáció elterjedésével, és a szektor díjszabásával sem.

Ezzel együtt a piacfelügyelő is indokoltnak véli, hogy a hitelezési moratórium minél előbb megszűnjön, és ahogy a növekedési hitelprogram is kifut, piaci alapokra kerülhessen ismét a bankrendszer működése.