Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyre hosszabbra nyúlik a Golgota című Munkácsy-festmény kálváriája. A leghíresebb nemzetközi aukciósházak pár éve tízmillió dollárra becsülték a festmény értékét. Pákh Imre tulajdonos a magyar állam képviselőivel először 9 millió dolláros vételárban állapodott meg, akik utóbb már nem akartak ennyit kifizetni, további 3 millió dollárt lealkudtak volna.

A tárgyalások közepette, három évvel ezelőtt, a Lázár János vezette Miniszterelnöki Hivatal keményet lépett: levédette a festményt. Így azt Pákh ki sem vihette az országból, nemhogy egy külföldi vevőnek eladhatta volna. Ezt követően azonnal pert indított a védetté nyilvánítást támadva, s a hosszadalmas bírósági eljárás alig két hete ért véget. A Kúria közbelépése után a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság jogerősen is Pákh Imrének adott igazat, aki így nyert a magyar állammal szemben. Mindenki azt hihette volna, a jogerős ítélettel, ami ellen fellebbezésnek helye nincs, véget ért a Golgota kálváriája, de nem. A jogerős ítélet után egy hét sem telt el, és az Örökségvédelmi Hatóság megint kezdeményezte a védetté nyilvánítási eljárást.

A képet letakartatom - mondta Napi.hu-nak Pákh Imre, akit útban Amerikába, a zürichi repülőtéren értünk utol. "Tartom magamat ahhoz, amit három éve már mondtam és megtettem. Ha nem rendelkezhetem szabadon azzal, ami az enyém, akkor azt ellopták. Lopott képet pedig nem illik kiállítani" - fogalmazott a műgyűjtő.

A festmény először két éven át volt letakarva, s alig egy évvel ezelőtt, a Kúria döntése után hullt csak le róla a lepel, amit a debreceni népnyelv csak Lázár lepelnek nevezett. Pákh Imre most azt javasolja, az új leplet Buzinkay lepelnek hívják.

Az Örökségvédelmi Hatóságot a döntéséről értesülve megkereste az RTL Klub, s írásos választ kapott a televízió. Pákh Imre ezt nem hagyja szó nélkül: "Buzinkay Péter főosztályvezető azt mondja, minden magyar ember érdeke, hogy védett legyen a Golgota. Elképesztő! Hogyan veszi magának ahhoz a bátorságot egy hivatalnok, hogy minden magyar ember nevében szóljon? Ez már a Kádár-rendszerben sem volt szokás, ez a megnyilvánulás inkább a Rákosi-időket idézi."

Pákh Imre a per jogerős lezárása után minden további nélkül leakaszthatta volna a debreceni Déri Múzeum faláról az óriás festményt, több barátja is ezt tanácsolta neki, mégsem tette meg. "Meggyőződésem, hogy egyben kell maradnia a Munkácsy-trilógiának" - fűzi hozzá magyarázatként a műgyűjtő, aki most az ügyvédjeivel tanácskozik a további lépésekről. Szavai szerint továbbra is bízik a bíróságok függetlenségében és a magyar jogállamban.

Közeleg a fordulat?

A magyar állam 3 milliárd forintért kész megvenni a Golgotát - mondta Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a kormányinfón az ATV kérdésére. Ha 3 milliárd forintért Pákh eladja, annyiért a magyar állam megveszi Munkácsy Mihály Golgotáját, akkor a kezembe lehet csapni - fogalmazott a politikus.

Varga Zsolt

A kép forrása: MTI Fotó/Czeglédi Zsolt.