Május 15. és november 15. közötti időszakra nevezte ki Kiss Elizát kiemelt borágazati feladatokért felelős miniszteri biztossá a földművelésügyi miniszter - tudta meg a portál.

Kiss korábban az agrártárca eredetvédelemért felelős helyettes államtitkára volt, de gyermeke megszületése miatt posztjáról 2015 elején lemondott. Az eredetvédelmi helyettes államtitkári posztot ma Gál Péter tölti be, aki a Hegyközségek Nemzeti Tanácsától (NNT) került a minisztériumhoz.

A tárca kinevezésről szóló utasítása szerint a miniszteri biztosnak több borágazati program kidolgozását kell koordinálnia. Ilyen a Tokaji Aszú piaci pozícionálása, a magyar borászati termékek piacra jutása, a tokaji muzeális borkészlet hasznosítása, a Nemzeti Borkiválósági Program hosszú távú kialakítása és a történelmi borvidékek rekonstrukciója.

A miniszteri biztos feladata olyan kiemelt ügyek koordinálása, amelyek több tárcát és szakterületet is érintenek, tehát a minisztérium alapfeladataiba nem tartozó vagy azok megvalósítását segítő tevékenységekről van szó - közölte a portállal Kiss Eliza. A miniszteri utasítás öt pontban fekteti le a tevékenység fő irányvonalait, de e feladatok további számos témát és tárcát érintenek.