A polgármester Facebookon elérhető bejelentése szerint az I. fokozatú vízkorlátozás időtartama alatt a szekszárdi vízfogyasztók kötelesek a takarékos ivóvíz-felhasználásra, továbbá tilos

 

  • ivóvízzel a kertek öntözése, locsolása,
  • az ivóvíz más célú felhasználása, különösen kerti medencék feltöltése, tűzcsapokról történő locsolás stb.

Az E.R.Ö.V. Zrt. megkeresése szerint a vízkorlátozás elrendelésének indoka, hogy az elmúlt időszak extrém mértékű vízfelhasználása a közüzemi hálózatban rövidesen nyomáscsökkenést, vízhiányt idézhet elő, vagy felléphet átmeneti vízhiány is. A fogyasztási igények jelenlegi szinten maradása esetén a település víztározó kapacitása rövid időn belül kiürülhet, onnantól a vízellátás csak szakaszosan lesz biztosítható.

A polgármester az E.R.Ö.V. Zrt. szakmai javaslatára haladéktalanul intézkedik a vízkorlátozás megszüntetése iránt - írták.

Hadházy Ákos szerint ugyanakkor szó szárazságról, Szekszárdon ugyanis EU támogatásból néhány éve készült el a vadonatúj vízbázis, a bogyiszlói Duna-partról hozzák új kutakról új csövön a vizet. A Duna pedig nincs kiszáradva, sőt! - olvasható Facebook bejegyzésében.

Ezzel szemben a vízhálózatra, a vizet a lakossághoz eljuttató rendszerre a Fidesz csak szétlopható vagyonként és politikai eszközként tekintett

a szükséges karbantartások pedig gyakorlatilag 10 éve leálltak. hiába van így gyakorlatilag korlátlan vízforrásunk, a szétrohadt csőhálózaton keresztül egyszerűen elfolyik a víz és már egy kis melegben is korlátozást kell bevezetni.

Az ellenzéki politikus szerint a vízműből számolatlanul talicskázták ki a pénzt (Horváth István országgyűlési képviselő barátja például 200 millióval "ugrott meg"), másrészt a rezsicsökkentés miatt eleve kevesebbet fizettünk, mint amennyibe a rendszer kerül. A rászorulókat támogatni kellett volna, de a rezsicsökkentés ilyen módjával pont az kapta a legtöbb pénzt, aki ivóvízzel tölti a kerti magán medencét. A felújításra pedig nem maradt pénz - írta.